Kuzey Kore yönetiminin misilleme tehditlerine rağmen, Güney Kore, iki ülke arasındaki sorunlu bölgede gerçek mermilerin kullanıldığı bir askerî tatbikat yaptı.

 

Pyongyang yönetimi iki saat süren tatbikatı, 'planlı askerî provokasyon' olarak niteledi. BBC’nin haberine göre, Kuzey Kore’li bir ordu yetkilisi, 'Kuzey Koreliler'in toprak bütünlüklerini kanlarının son damlasına kadar savunacaklarını' söyledi.

 

Tatbikat öncesinde, bölgedeki adalarda yaşayanlara yeraltı sığınaklarına girmeleri uyarısı yapıldı.

 

Kuzey ve Güney Kore teknik olarak hâlâ savaş durumunda. 1950-1953 yılları arasındaki Kore Savaşı'nın sona ermesi ardından iki ülke bir barış anlaşması imzalamadı.

 

Kuzey Kore lideri Kim Jong-il'in iki ay önce ölümü ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde gerginlik artmıştı. Siyasî gözlemciler, Kim'in yerini alan oğlu Kim Jong-un'un liderliğinde Kuzey Kore’nin Güney Kore'yle ilişkileri nasıl şekillendireceğini yakından izliyorlar.

Başlıca gerginlik konularından birisi olan Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili uluslararası görüşmeler Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore yetkililerinin katılımıyla bu hafta Çin'in başkenti Pekin'de devam edecek. Taraflar, nükleer silahsızlanma görüşmeleri için, Kim Jong-il'in ölümü ardından ilk kez biraraya gelecekler.