PKK’nin ağırlıkla diplomatik faaliyetler yürüten ve başta Belçika olmak üzere Avrupa’da yoğunlaşan yapılanması KONGRA GEL (Halk Kongresi) Suriye’nin Kesab kasabasına yapılan saldırıları kınadı.

Eşbaşkanlığı’nı Hacer Zagros ile Remzi Kartal’ın yaptığı KONGRA GEL’in Ermeni ve Arap Alevi nüfusun yaşadığı Suriye'nin Kesab kasabası ve çevresine yönelik saldırıları kınayan yazılı açıklamasında saldırıları endişe ile karşıladıkları belirtildi.

KONGRA GEL, başta Kesab Ermeni ve Alevileri olmak üzere yöre halkının acılarını paylaştıklarını ve kendileri ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti.

ANF’nin haberine göre KONGRA GEL'in açıklamasında şöyle denildi:

Keseb bir Ermeni yerleşim yeridir. 1915 soykırımının ve sürgünün acı anıları halen belleklerde tazeliğini korumaktadır. Şu an bu kasaba ve çevresindeki Ermeni ve Alevi nüfus göç etmiş durumdadır. El Nusra ve diğer Selefi gruplar bölgeye yerleşmişlerdir. Operasyonlarının adını da “Enfal (Ganimet)” olarak koydular. Boşaltılan ve boşalan yerleşim yerleri talan edilmektedir. Bölge Ermenileri taraf olmadıkları bir savaşta yine acılarla yüz yüzedirler.

Kürtler bu Selefi ve Cihadist grupları iyi tanıyorlar. Bu gruplar son iki yıldır Suriye’nin her tarafında Kürtlere de saldırmaktadırlar. Son günlerde Kobani mıntıkasına yapılan saldırılar ile Keseb bölgesine saldırılanlar aynı zihniyetin farklı versiyonlarıdırlar ve aynı güçler tarafından destekleniyorlar.

Çeşitli vesilelerle dile getirdiğimiz gibi baştan itibaren biz bu durumu endişe ile karşıladık, yöre halkının acı ve hassasiyetlerini paylaştık. Bu vesile ile bir kez daha başta Keseb Ermeni ve Alevileri olmak üzere yöre halkına yapılan bu saldırıyı kınıyor, acılarını paylaşıyor ve kendileri ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz."

Suriye'deki Ermeniler Türkiye'yi suçluyorİngiliz Sunday Times gazetesi, Suriye'de yaşayan Ermenilerin hayatlarını kurtarmak için Türkiye tarafından desteklenen aşırı İslamcı gruplardan kaçtıklarını yazdı.

SURİYE'DEKİ ERMENİLER TÜRKİYE'Yİ SUÇLUYOR

CNN TÜRK’ten Metin Güneş’in haberine göre, İngiliz Sunday Times gazetesi, Suriye'de yaşayan Ermenilerin hayatlarını kurtarmak için Türkiye tarafından desteklenen aşırı İslamcı gruplardan kaçtıklarını yazdı.

Muhabir Hala Jaber, Hristiyanların Suriye'de yaşadıkları yerleri bırakıp kaçmasına neden olan aşırı İslamcı muhalif grupların Türkiye tarafından desteklendiğine dair şüpheler bulunduğunu bildirdi. 

Hala Jaber, aşırı İslamcı grupların Türk ordusunun korumasında hareket ettiğinin tahmin edildiğini ve bu izlenimin geçtiğimiz ay muhalifleri bombalayan bir Suriye uçağının Türkiye tarafından düşürülmesiyle daha güçlendiğini belirtti.

Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşayan Ermeni köylüler, Türkiye'nin silahlı muhalif grupların sınırı geçmesine izin verdiğini söylediler.

Haberde, Kesab'daki Ermeni cemaati sözcüsü olan Garo Mancikyan'ın, "Doğduğumuzdan beri zulüm görüyoruz ve Türkler bizden ne istiyor anlamıyoruz" şeklindeki sözlerine de yer verildi.