Kolombiya Hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) cuma günü yaptıkları ortaklaşa anlaşma ile ateşkes ilan edeceklerini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta, ülkedeki en büyük gerilla örgütü olan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), 50 yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların ardından hükümetle yaptığı barış anlaşması kapsamında silahsızlanma sürecini tamamlamış ama sivil hayata katılmaya başlamıştı.

Reuters’ın haberine göre, FARC’tan sonraki en büyük gerilla örgütü olan ve kendisini marksist olarak tanımlayan ELN, üç yılı bulan gizli görüşmelerin ardından Şubat’ta Kolombiya hükümetiyle resmi görüşmelere başlamıştı.

Cuma günü yapılan Ekvador’un Quito kentinde yapılan açıklama ELN ve Kolombiya hükümetinin  ‘eğitim ve iletişimi sağlayacak bir ekip oluşturulmasını ve diğer ülke temsilcilerinin müzakere masasında arabulucu olmasının kabul edilmesini’ içeriyor.

Kolombiya hükümetinden yapılan açıklamada “‘insancıl eylem ve dinamikler’ konulu bir panel düzenleyerek şartların ateşkes için yeterli olup olmadığının tartışılacağı” belirtti.

ELN lideri Pablo Beltran ise ‘hükümet ve gerillalar arasındaki ofensif operasyonları sona erdiren, bölge sakinlerine insani yardım getiren bir ateşkes düşünüyoruz’ dedi.

Bir sonraki görüşme 24 Temmuz’da olacak.

(Kaynak: Gazete Karınca)