Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ve FARC gerillalarının lideri, barış görüşmelerinin başlayacağını resmen ilan etti.

 

Taraflar arasındaki görüşmeler gelecek ay Norveç'in başkenti Oslo'da başlayacak. Daha sonra da Küba'nın başkenti Havana'ya geçilecek.

 

FARC, 1964 yılından bu yana Kolombiya yönetimine karşı silahlı mücadele veriyor.

 

Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Kolombiya halkından barışa fırsat vermesini istedi. Santos'un konuşması televizyondan yayımlandı.

 

Devlet başkanı ayakta konuşurken yanısıra sivil yetkililer, ordu komutanları ve polis teşkilatının önde gelenleri oturuyordu.

 

İki taraf 10 yıl önce de müzakere yapmış ancak sonuca varılamamıştı. Santos bu görüşmelere atıfta bulunarak bu defa "gerillalar için bir ateşkes ya da güvenlikli bir alan olmayacak" dedi.

 

Timochenko olarak bilinen FARC gerillalarının lideri de barış görüşmelerinin başlayacağını bir video kayıt aracılığıyla ilan etti; Küba'da toplanan gazeteciler FARC liderinin barış görüşmesiyle ilgili açıklamasını dinledi. Timochenko, barış sağlanıncaya kadar masadan kalkmayacaklarını söyledi.

 

Amerika Birleşik Devletleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve silahlı hareketlerle mücadele için Kolombiya'ya uzun yıllar yardım yaptı. "Plan Kolombiya" adı verilen program sırasında 2000 yılından itibaren bu ülkeye 6 milyar dolar yardım aktarıldı. İnsan hakları kuruluşları bu programın yanlış yönlendirildiği eleştirisini yaparken insan hakları ihlalleri uyarılarında bulundu.

 

Hak savunucuları ABD'nin verdiği paraların uyuşturucu kaçakçılığı yapan sağcı milisler ile mücadele yerine, orantısız olarak, FARC hareketine karşı kullanıldığı eleştirisini getirdi.

 

Kolombiya'da 2002-2010 yılları arasında iş başında olan Alvaro Uribe, FARC hareketiyle görüşme masasına oturmayı reddetmişti. (BBC)