Kolombiya Devlet Başkanı Santos, ABD'ye FARC'ın terör listesinden çıkarılması konusunda çağrıda bulundu.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ABD yönetimine yaptığı çağrıda Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nin (FARC) terör listesinden çıkarılmasını istedi. Santos, ABD'ye yapacağı ziyaret kapsamında 4 Şubat'ta ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşme öncesinde, AP ajansına verdiği özel mülakatta, Kolombiya'da hükümetle FARC arasında yürütülen barış görüşmeleri çerçevesinde Washington'dan FARC'ın terör listesinden çıkarılmasını talep etti.

Santos, ayrıca ABD yönetiminden çoğu barış görüşmelerine katılan FARC'ın bazı komutanları hakkındaki uyuşturucu suçlarından tutuklama emirlerinin askıya alınmasını istedi.

Latin Amerika'daki birçok ülke gibi Kolombiya'nın da ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Santos, ABD tarafından ülkesine sağlanan yardımların devam etmesi konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri Kasım 2012'de Havana'da başladı. Santos, Eylül 2015'te FARC ile yürütülen barış görüşmelerinde nihai anlaşmanın imzalanması için karara varıldığını ve barış görüşmelerinin 6 ay içinde sonuçlanacağını açıklamıştı.

Barış görüşmelerinde mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele olmak üzere 4 ana unsurda anlaşmaya varılmıştı.

Kolombiya hükümeti ile FARC, ateşkes ve silah bırakma sürecinin denetlenmesi için BM'den gözlemci talebinde bulunma konusunda da anlaşmıştı. BM Güvenlik Konseyi (BMGK) de barış görüşmeleri ve ateşkesi gözlemek için bu ülkeye BM misyonu kurulması kararını kabul etmişti.

(Kaynak:Sputnik)