Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi FARC ile 52 yıl sonra barış anlaşması imzalayan Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, bu kez ikinci büyük gerilla örgütü olan ELN ile müzakerelere başlıyor.

Kolombiya’da hükümet ile FARC-EP’den (Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri-Halk Ordusu) sonraki en büyük ikinci silahlı örgütü ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) arasındaki resmi barış görüşmelerinin 27 Ocak’ta başlayacağı açıklandı.

Görüşmeler Ekvador’un başkenti Quito’da yapılacak. Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, iki tarafın da taleplerinde gerçekçi olması gerektiğini belirtirken “Zaman en büyük düşmandır” dedi.

ELN, 1959 Küba Devrimi’nden esinlenerek 1967 yılında, Kolombiya’daki toprakların ve zenginliklerin adaletsiz dağıtımına karşı bayrak ve silah kaldırarak kurulmuştu. Hükümet ve FARC yarım asırdan fazladır süren bir savaşın ardından gerçekleştirilen müzakereler sonucunda bir barış anlaşmasına varmış ancak anlaşma 2 Ekim’de referandumda reddedilmişti.

Ateşkesi bozmayan Santos yönetimi, ‘hayır’ cephesi ile görüşmelere başlamıştı.

ÜÇ YILDIR GAYRİ RESMİ GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Kolombiya ile ELN arasında 2013’te gayri resmi gizli görüşmeler başlatılmıştı. Görüşmeler bu kez arabulucularla resmileşecek. İlk dönem görüşmeleri Venezuela’da gerçekleştirildi.

Venezuela, Norveç, Küba, Şili, Brezilya ve Ekvador müzakerelerin garantör ülkelerinden. Devlet Başkanı Santos, ELN’nin yeni adam kaçırma eylemleri yapmayacağına dair söz verdiğini söyledi.

ELN, 10 Ekim Pazartesi günü elindeki bir rehineyi serbest bırakmıştı. Santos, 52 yıldır süren bir çatışmayı sonlandırmaya dair çabaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.

ANA BAŞLIKLAR

ELN ile görüşmelerde şu konuların ana başlık olması bekleniyor: Kolombiyalıların görüşmeye katılımı, Barış için demokrasi, Çatışmaların mağdurlarına destek, Barış için gerekli dönüşümler, Barış için güvenlik ve anlaşmazlıkların sonlanması, Siyasi katılımın garantisi…

(Kaynak: Özgürlükçü Demokrasi)