Kolombiya'da hükümet ile Kolombiya Devrimci Güçleri (FARC) arasında 52 yıldır süren çatışmaları sonlandırmak amacıyla varılan barış anlaşması referandumda halkın onayına sunuluyor.

Kolombiya devleti ile FARC arasında resmen imzalanan Barış Anlaşması oylanacak. Anketler ülkenin 3 Ekim’de savaşsız başka bir dünyaya uyanabileceğini gösteriyor.

Ağustos ayındaki ateşkesten sonra Kolombiya yönetimi ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Orudusu (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia-Ejercito del Pueblo/FARC-EP) arasında Oslo ve Havana müzakereleri sonucu Havana’da anlaşmaya varılmıştı. Daha sonra FARC konferans toplamış ve barış anlaşmasını oy birliğiyle kabul etmişti.

Ardınan Cartagena kentinde Kolombiya lideri ile FARC lideri, çok sayıda ülkenin gözetiminde anlaşmaya resmi imzaları atmıştı. Sıra Kolombiya yönetiminin aldığı karar gereği referandumda. Referandum için nefesler tutuldu.  Evet çıkarsa beyaz bir sayfa açılacak, ölümler, sürgünler, işkenceler duracak. Katliamcı eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin kampanyasında istediği gibi sandıktan “Hayır” kararı çıkması anlaşmanın iptaline neden olacak.

FARC Lideri Timoleon Jimenez Timochenko (Rodrigo Londono), “Kuvvetli bir inançla, istikrarlı ve kalıcı barışı tesis etmek için çatışmaları sona erdirmeyi oy çokluğu ile kabul etmiş bulunuyoruz. İçinde büyük dönüşüm tohumları da barındıran bu barış, ülkenin büyük çoğunluğunun özlemle beklediği bir şeydi” demişti. Mağdurların ve kurban yakınlarının haklarının kesinlikle teslim edileceğini belirten Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da, “Mağdurlar tarihte ilk kez olmak üzere, sorunun çözümünün tam ortasında yer aldı. Yani onların hakları, gerçekleri bilme hakları, adaletin tesisi, tazminatları ve bu meselelerin bir daha tekrar etmemesi” demişti.

BM ROLÜ, HAKİKATLER VE AF 

Yaklaşık 300 sayfalık barış anlaşmasına göre, hükümet mağdurlara arazi, kredi ve yoksul bölgelerde halka hizmet vermek durumunda. Hükümet çiftçilere farklı alanlarda yeni imkanlar sunacak. FARC, siyasi partiye dönüşecek ve 268 sandalyeli parlamentoda 10 üye ile temsil edilecek. Uyuşturucu ile mücadele edilecek.

 FARC gerillaları köy tarzı geçici bölgelere yerleştirilecek. Silahlar aşama aşama bırakılacak. Devlet gerillaları herhangi gücün saldırılardan korunacak. Kilit rolü Birleşmiş Milletler (BM) oynayacak. FARC üyeleri, Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulacak 28 silahsızlanma bölgesine silahlarını teslim edecek.

 FARC üyeleri, bir defaya mahsus olmak üzere 610’ar Euro para alacak. Siyasi suçlar için af çıkarılacak ancak bu af katliam, işkence ve tecavüz suçlarını kapsamayacak. Yeni yaşama uyum ve toplumsal kabul sürecinin uzun yıllar alacağı tahmin ediliyor. FARC’ın siyasal partiye dönüşüp seçimlere katılması, toprak reformu, uyuşturucuyla mücadele, hakikatlerin açığa çıkarılması ve silahların da bırakılmasını içeren anlaşmanın yürürlüğe girmesi için 2 Ekim’deki referandumdan evet çıkması gerekiyor. Anketler yüksek oranda evet olacağını gösteriyordu.

ARABULUCULARLA İLERLEYEN SÜREÇ

Devlet güçleri ve hükümet tarafından silahlandırılan paramiliter güçlerin ABD desteğiyle Kolombiya’da sürdürdüğü savaşta, Norveç, Küba aktif arabuluculuk yaptı. Kolaylaştırıcı ülke olarak FARC’ın tercih ettiği Venezuela ve Kolombiya hükümetinin ise tercih ettiği Şili yer aldı. ABD, BM önemli rol oynadı. Kasım 2012’de başlayan müzakereler, Oslo’dan Havana’ya taşındı. Havana’da varılan anlaşmayla sona erdi. Anlaşmanın resmi imzaları 26 Eylül 2016’da Timoleon Jimenez Timochenko (Rodrigo Londono) ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos tarafından okyanus kıyısı kentlerinden Cartagena’da imzalandı. İmzalar için mermilerden yapılmış dolmakalem kullanılmıştı. Kalemin üstünde “Geçmişimiz kurşunlarla yazıldı, geleceğimiz eğitimle yazılacak” ifadeleri işlenmişti.

KAYNAK: Özgürlükçü Demokrasi