Kolombiya Hükümeti ile 4 yıllık müzakerelerin ardından barış antlaşması imzalayan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri-Halk Ordusu (FARC-EP), 10. Ulusal Konferansını tamamladı.

‘Silahlı son konferans’ olarak nitelendirilen konferansın sonuç bildirgesinde “Savaş sona erdi, kadın erkek haydi barışı inşa etmeye!” denildi. FARC’ın yasal siyasi partiye dönüşümünün ise Mayıs 2017’de gerçekleştirileceği duyuruldu. Bu arada Nihai Barış Antlaşmasının resmi imza töreni 26 Eylül Pazartesi günü Cartagena de Indias kentinde gerçekleştirilecek.

‘SİYASİ DÖNÜŞÜMÜN KAPISINI AÇABİLİR’

Konferans sonuç bildirgesini okuyan FARC kumandanlarından Iván Márquez, “Konferans Nihai Barış Antlaşmasını onaylayarak sona ermiştir” dedi. Bildirgede, FARC-EP’nin tüm militanlarının antlaşmayı desteklediği belirtilerek, hayata geçirilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağı vurgulandı. Kolombiya hükümetinin de antlaşmaya uygun davranmasının beklendiği dile getirildi.

Bildirgede, “Nihai antlaşma Kolombiya toplumunun siyasi dönüşümünün kapısını açabilecek potansiyel içermektedir” denilerek antlaşmanın kadın ve erkeklerin, emekçilerin, yerli halkların, LGBTİ’lerin ve özel olarak gençlerin yaşamlarının iyileştirilmesine hizmet etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Bildirgeyi okuyan Márquez, Kolombiya gençliğini “Antlaşma maddelerini kucaklamaya ve korumaya, hayata geçirilmesi sürecine eşlik etmeye” çağırdı.
Bildirgede, “Toplumsal adaletle birlikte kazanılacak bir barış için ortak taleplerimizi, ulusal uzlaşmayı ve yeni bir Kolombiya için ileri bir demokrasiyi kazanacağız” dendi.

YENİ PARTİ MAYIS 2017’DE KURULACAK

Öte yandan FARC-EP’nin 10. Ulusal Konferans Sonuç Bildirgesi’nde gerillaların, siyasi-askeri örgüt yapısının yeni bir siyasi partiye dönüşümü için gerekli tüm çabayı göstereceği de belirtilerek, FARC-EP’in siyasi bir parti olarak ilk toplantısını ise, barış antlaşması gerektiği gibi hayata geçirilirse, Mayıs 2017’de gerçekleştirileceği ilan edildi.

Bu tarihte ülkenin sosyal, siyasi ve ekonomik yelpazesini kapsayacak genişlikte bir ulusal kongre toplanacağı belirtildi.

‘KOLOMBİYA İÇİN BARIŞ ZAMANI’

FARC-EP Genel Sekreteri Timoleón Jiménez Timochenko da yaptığı konuşmada, “Kolombiya için barış zamanı” diyerek, “Bir daha asla hiçbir Kolombiyalının taleplerini duyurmak için silaha uzanmasının gerekmeyeceği”ni umut ettiklerini söyledi. Timochenko, “Sönmüş bir savaşı yeniden yakacak uygar bir gerekçe yoktur” dedi.

Barış antlaşmasının uygulanması sürecinde Birleşmiş Milletlerin, Küba ve Norveç gibi garantör ve Venezuela ile Şili gibi gözlemci ülkelerin katkısının da önemine dikkat çekti.

“Sadece siyasi değil ekonomik ve sosyal bir demokrasiyi inşa etme şansımız var” diye konuştu.

50 YILLIK ÇATIŞMA SONA ERDİ

Latin Amerika ülkesi Kolombiya’da FARC-EP ve Kolombiya devleti arasındaki 50 yıllık çatışmalı süreç 2 yıl gizli 4 yıl kamuoyuna açık süren müzakerelerin ardından kabul edilen varılan nihai antlaşma ile kalıcı ateşkes ilan edildi ve silahlar sustu. Antlaşma gereği FARC-EP silahlarını bırakacak ve örgüt siyasi yasal bir parti olarak toplumsal hayata katılacak.

Kolombiya hükümeti de antlaşma kapsamında toprak reformu, uyuşturucu ticaretiyle mücadele, paramiliter çetelerin dağıtılması gibi bir dizi reform gerçekleştirecek.

Barış antlaşması 26 Eylül’de resmi törenle imzalandıktan sonra 2 Ekim’de halk oylamasına sunulacak. Alınan kararlar ancak bu oylamada ‘evet’ kararı çıkarsa hayata geçirilecek.

Ancak barış antlaşmasının nasıl hayata geçirileceği konusunda endişeler de sürüyor. Paramiliter grupların saldırıları antlaşmaya varıldığının açıklanmasından sonra da devam etti. Ayrıca antlaşmanın ardından yeni bir anayasa hazırlanması sürecine girilmesini ve bu olmadan toplumsal adaletin sağlanamayacağı tartışmaları da sürdürülüyor. 

KAYNAK: EVRENSEL