(ANF) Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, FARC gerillalarının düzenlediği belirtilen baskın sonucu 15 askerin ölmesinin ardından, orduya gerillalara karşı ‘ateşi durdurmama’ emri verdi.

Arauca bölgesinde El Mordisco diye bilinen kırsal alanda bir petrol boru hattında görevli askerlere eylem düzenlendi. Cumartesi günü, FARC gerillaları tarafından düzenlendiği belirtilen eylem sonucu çıkan çatışmada 15 asker öldü.  Çatışmada 6 gerillanın da yaşamını yitirdiği, 12 gerillanın ise esir alındığı öne sürüldü.

Çatışmanın yaşandığı Arauca bölgesine giden Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, “Askerlerimize çatışma bitene kadar ateşe son vermeme talimatı verdim” diyerek bölgeye takviye asker gönderdiğini söyledi. Santos, “Tüm Kolombiya tam da son 24 saatteki gibi olayların yaşanmaması için barış için çalışmalı” diyerek Küba'daki görüşmelerin normal seyrinde devam edeceğini belirtti.

Kolombiya yönetimi ve FARC Küba'da 50 yıldan fazla süredir devam eden çatışmaları sona erdirmek için görüşmeler yapıyor. Havana’da 6 başlık altında yürütülen müzakerelerde şimdiye kadar toprak reformu konusunda anlaşmaya varılırken, siyasi katılım, silahsızlanma, uyuşturucular, kurbanların hakları ve barış anlaşmasının uygulanması konularındaysa müzakereler devam ediyor. Müzakere sürecinde askeri operasyonları durdurmaya yanaşmayarak, birçok kez çatışmalara neden olan hükümet, Kasım ayına kadar anlaşmanın sağlanmasını istiyor. 

Kolombiya’da 1960’lı yıllarda devlet ve toprak ağalarının köylülerin topraklarına el koymasına karşı FARC silahlı mücadeleye başladı. 50 yıldan fazladır süren çatışmalarda 600 bine aşkın insan yaşamını yitirdi, 3 milyondan fazla kişi ise yerlerinden edindi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı’ndan ‘ateş’ ve ‘ barış’ mesajı

Son çatışmaya rağmen müzakere sürecek…