Almanya’nın Köln kentinde yılbaşı gecesi yaşanan taciz ve gasp olayları nedeniyle sığınmacılara yönelik artan tepkiler saldırıya dönüştü. Köln’de bir araya gelen yaklaşık 20 kişilik bir grup, Afgan ve Suriyeli sığınmacıları hedef aldı. Köln polisinin bildirdiğine göreise bir diğer saldırı da Pazar akşamı 19.00 sularında merkez tren garı yakınında gerçekleşti. Saldırıda 6 Pakistanlı sığınmacıyı yaraladı. Hastanede tedavi gören sığınmacıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. 


SIĞINMACILARA ŞİDDET

Aynı caddede bir kaç saat sonra bu kez 39 yaşındaki Suriyeli bir sığınmacı hedef alınarak dövüldü. Polis, her iki olayla ilgili soruşturma başlattı.

Köln’de yayımlanan Express gazetesinin iddiasına göre, sığınmacılara saldıran grup bar fedaileri ve holiganlardan oluşuyor. Gazete, grubun Facebook üzerinden haberleşerek Köln’de sığınmacı avına çıktığını öne sürdü. İddialar konusunda polisten henüz bir açıklama yapılmazken, saldırıların yabancı düşmanlığı olup olmadığının araştırıldığı kaydedildi.

GÖSTERİLER DE BAŞLADI

Köln’de cumartesi günü  yaklaşık 1700 dolayında yabancı karşıtı gösteri yapmış ve yılbaşı gecesi yaşanan taciz olaylarından sığınmacıları sorumlu tutmuştu. Çıkan olaylarda polise taş, şişe ve havai fişeklerle saldırılmış, polis ise göstericilere karşı tazyikli su ve gaz sıkmak durumunda kalmıştı.

MÜLTECİLERİN SUÇ İŞLEME ORANI ALMANLARLA AYNI

Yılbaşı akşamı Köln, Hamburg, Stuttgart ve Düsseldorf’ta yaşanan kadınlara kitlesel taciz ve soygun olayları Almanya gündeminden düşmüyor. Köln merkez tren istasyonundaki olaylar Köln Emniyet Müdürü Wolfgang Albers’i koltuğundan etti. Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) ise hem Köln, hem de ülke çapında kadınlara yönelik saldırıların organize suç olduğunu söyledi. Bakan ayrıca, önemli noktalarda güvenlik kameralarının iyileştirilmesi ve polisin personel olarak güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Maas, “Bir insanın sadece kökenine bakarak onun suça meyilli olup olmadığını söylemeyi maceraperestlik olarak görüyorum. Mültecilerle ilgili istatistikler, onlardaki suç oranının Almanlarla aynı olduğunu gösteriyor.” dedi.