BM’nin eski genel sekreteri Kofi Annan, Suriye’deki askeri yöntemlere destek verdiklerini söylediği Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye hükümetlerini eleştirdi.

Çatışmaların başladığı dönemde BM özel temsilcisi olarak Esad yönetimi ve muhaliflerle görüşen ancak sonuç alamayınca görevinden ayrılan Kofi Annan, İsveç Radyosu’na özel demecinde, çarpıcı mesajlar verdi.

Suriye krizinin ancak uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin desteğiyle, müzakereler yoluyla çözülebileceğini, çatışan taraflar üzerinde baskı kurulması gerektiğini söyleyen Annan, bazı bölge hükümetlerinin askeri çözüme inanmaları nedeniyle çabaların başarılı olamadığını, sorunun daha da karmaşık bir hal aldığını, binlerce kişinin daha öldüğünü kaydetti.

Muhabirin “hangi hükümetleri kastediyorsunuz?” sorusuna Annan, “Sanırım hepimiz bu hükümetleri biliyoruz… Muhalefet tarafında sanırım güçlü destek Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’den” karşılığını verdi.

İran ve Rusya’nın da Esad rejimini destekleyerek krizin derinleşmesine yol açtıklarını dile getiren Annan, ülkelerin ve ilgili tarafların politikalarını değiştirmemeleri durumunda herkesin kaybedeceğini, en büyük kaybı da Suriye halkının yaşayacağını vurguladı.

“LİBYA İLE KIYASLAMAK YANLIŞ”

BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye’de çok ciddi bir kriz ile karşıya bulunulduğunu belirtirken, şunları dile getirdi:

“Suriye’deki krizin, başka bölgelerde daha önce karşılaşmadığımız boyutları bulunuyor. Çatışmalar, mezhep çatışması haline dönüştü ve bu Suriye sınırlarının dışına taşabilir. Bazıları, saf bir şekilde Libya ile benzerlikler kuruyor. Libya’da içe dönük bir etki olmuştu. Suriye’deki kriz ise dışa doğru taşma eğiliminde.”

Suriye’de çok farklı mezhepsel ve etnik grupların bulunduğunu, bir grubun gücü ele geçirmesini diğerlerinin kabul etmeyeceğini ve krizin uzun süre devam edeceğini dile getiren Annan, bu nedenle tüm tarafların taleplerini dikkate alan siyasi bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğuna işaret etti.

Kofi Annan, muhalif grupların homojen olmadığına da dikkat çekerken, bu yelpaze içinde terör örgütü El Kaide de aralarında olmak üzere çok sayıda farklı grubun bulunduğunu söyledi. Demokrasiden yana olduğunu söyleyen herkesin, kim yaparsa yapsın Suriye’deki vahşete tepki göstermesi gerektiğini de vurgulayan Kofi Annan, bazı isyancıların silahsız kişilere saldırıp infaz ettikleri yolundaki haberlerin gerçek olabileceğini dile getirdi.

Annan Suriye’deki iç çatışmaların, ABD’nin 2003’te Irak’ı işgalinden sonra yaşanan iç çatışmalardan çok daha şiddetli olabileceği ve tüm bölgeyi etkileyebilecek bir krize dönüşebileceği öngörüsünde de bulundu.

© Deutsche Welle Türkçe

Osman İkiz / Stockholm

Editör: Ayhan Simsek