KKTC'de ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’da KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleştireceği konuşmayı boykot etme kararı aldı. CTP Parti Meclisi, yeni kararı altı saat süren toplantı sonrasında aldı. CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, ilerleyen saatlerde yazılı kararı açıklayacağını belirtti.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) de, Erdoğan’ın katılacağı Meclis oturumunu boykot etme kararını açıklamıştı. 50 sandalyeli KKTC Meclisi’nde ana muhalefetteki CTP’nin 12, TDP’nin iki vekili bulunuyor. Mecliste ayrıca bir boş sandalye mevcut. Söz konusu rakamlar ve son kararlar temelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sadece 35 vekile seslenmesi bekleniyor. Öte yandan muhalif basın kuruluşları, KKTC’nin eski cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın da Erdoğan’ın konuşmasının takip etmeyeceğini yazıyor. 

İKTİDARDAN SERT TEPKİ 

Kıbrıs solunun Erdoğan’a karşı aldığı tavra iktidar cephesinden olumsuz tepkiler geliyor. Milliyetçi Demokrasi Partisi (MDP) konuyla ilgili olarak, “Boykot edilen Erdoğan değil Türkiye Cumhuriyeti devleti gibi bir algı oluşmaktadır. Bu durum büyük bir oyunun parçasıdır” açıklamasını yaptı. KKTC Karadeniz Kültür Derneği de, “TDP ve CTP’nin bu tavrı kutuplaştırıcı ve ötekileştirişi zihniyete hizmet etmenin yanı sıra Kıbrıs davasında gösterilmesi gereken milli duruşa da zarar vermektedir” ifadelerini kullandı. 

'ERDOĞAN'A SAYGISIZLIK' İTHAMI

KKTC’nin kurucu cumhurbaşkanının torunu Rauf Denktaş da konu hakkında, “Neyin boykotundasınız? Kamu maliyesine giren paranın? Ödenen yardımların? Yapılan pandemi hastanesinin? Kimse ulaşamazken gönderilen sağlık ekipmanlarının? Çeşit türlü aşının? Bizi tanıyan tek devleti de siz mi tanımıyorsunuz? İstiklal Marşını söylüyor, futbol takımlarıyla sevinip üzülecek kadar kendinizden hissettiğiniz bir milleti mi? Türkiye Cumhurbaşkanına saygısızlıktır haksızlıktır. Kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

Kaynak: Nikolaos Stelya/Gazete duvar