Dünyada yaşanması muhtemel insani felaketler ve gıda kıtlığına önlem olarak Kuzey Kutbu yakınlarında kurulan Kıyamet Ambarı, kapılarını ilk kez Suriye’deki iç savaşta yok olan tarım ürünlerinin yeniden yetiştirilebilmesi için açtı.

Dünyada gıda kıtlığı yaşanması ihtimaline karşı Kuzey Kutbu yakınlarında kurulan Svalbard Küresel Tohum Deposu, ilk kez Suriye için açıldı. “Kıyamet Ambarı” olarak bilinen deponun yetkilileri, ilk parti tohumların, Suriye’deki iç savaş nedeniyle yok olan tarım ürünlerinin yeniden yetiştirilebilmesi için gönderildiğini açıkladı. Tohumların, Lübnan ve Fas’a gönderildiği belirtildi.

Bakliyat ve hububat çeşitlerini içeren tohumların orijinallerinin Halep’teki bir araştırma merkezinde saklandığı, fakat Suriye’deki savaş nedeniyle bunların yok olduğu ifade edildi.

Kıyamet Ambarı’nı işleten Crop Trust örgütünden yetkililer, tesisin faaliyete geçtiği 2008 yılından bu yana ilk kez bir yere tohum gönderdiği, 128 paketten oluşan gönderinin 38 bin 73 tohum örneğini içerdiği belirtildi. Crop Trust, ilk gönderinin Doğu Akdeniz ve Mezopotamya’yı içeren “Bereketli Hilal” bölgesine yapılmasının “küresel olarak önemli” olduğunu ifade etti.

Gönderilen tohumların, ilk olarak Fas ve Lübnan’daki araştırma merkezlerinde ekileceği ve daha sonra çiftçilerin kullanımına sunulacağı kaydedildi.

Svalbard merkezi, 2008 yılından beri dünyada bulunan en değerli tohum örneklerini saklıyor. 4 binden fazla tohum türü, 720 binin üzerinde plastik kap içerisinde korunuyor.

Kıyamet Ambarı, Kuzey Kutbu’na en yakın yerleşim yeri olan Norveç’e bağlı şehrinde yer alıyor.

(Kaynak: Mühim Hadiseler)