Kiev'de hükümetin fişleme yaptığı haberleri eylemcileri kızdırdı.

Radikal'in haberine göre binlerce eylemci önceki sabah vep telefonlara gelen bir mesajla uyandıklarını anlattı. Eylemciler, ekranda sadece ‘111’ numaralı bir telefon numarasının yer aldığını aktardı. Mesajda şu ifadeler yer alıyordu: ‘Sevgili abonemiz, kitlesel bir kargaşa eyleminin katılımcısı olarak kayıtlara geçirildiniz.’

Kiev sokaklarını dolduran AB yanlısı protestocular telefonlarına gelen ‘Sayın abonemiz, kitlesel eyleme katıldığınız tespit edilmiştir’ mesajıyla fişlenme kaygısı yaşamaya başladı. Ukrayna’da, gösteri düzenlemenin suç olarak kabul edildiği yasa tasarısı geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti.

Muhalifler, yetkililerden geldiğine inandıkları mesajların, ‘George Orwell’in 1984 romanındaki Büyük Birader yönetimini’ hatırlattığı eleştirisi yaptı. Mesaj gelen bazı abonelerin eylemlere bile katılmadığını sadece protesto alanlarının yakınında bulunduğunu belirten muhalifler, ‘Ukrayna hükümeti, göstericilerle polis arasında çatışmaların yaşandığı yerlerin yakınındaki cep telefonlarını tespit etmek için tekonolojiyi kullandı’ eleştirisini yaptı. Bir eylemci de, “Buu mesajlar son derece aptalca. Sanırım kolaylıkla korkuya kapılan insanları hedeflemek istediler. Ancak halihazırda meydanlarda direnen protestocuları korkutamayacaklar” dedi.

Kiev’de hafta sonu düzenlenen hükümet karşıtı eylemlerin sokak çatışmalarına dönüşmesinin ardından eylemleri ‘vatan hainliği’ olarak sınıflandırıp gösterilere katılımı ‘devlete karşı bir suç’ kapsamına almıştı.