Almanya'da Diyanet İşleri Türk-islam Birliği (DİTİB) üyesi Berlin Şehitlik Camii tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulan, Lezbiyen ve Eşcinsellere yönelik etkinlik daveti iptal edildi. Başkent Berlin'de Eşcinseller ve Lezbiyenler 24 Kasım günü saat 19.00'da önce camiyi gezecek, daha sonra ise “İslam ve Homofobi" konulu panele katılacaklardı. Etkinliğe katılım çağrısı Leadership Derneği, Göçmen Lezbiyen ve Homoseksüeller Derneği ile Şehitlik Camisi Derneği tarafından yapılmıştı.

24 Kasım günü için öngörülen ve üçüncü kez düzenleneceği belirtilen 'Açık Kapı Günü'nde Lezbiyen ve Eşcinseller bir rehber eşliğinde Camii'yi gezip, bilgi alacaklardı. "Homofobi" (eşcinsellik korkusu) ve "islamfobi"(islam korkusu) konusunda düzenlenecek bir panel ile karşılıklı informasyon alışverişi ve önyargılar masaya yatırılacaktı.

Haberin kamuoyuna yansıması sonrası sosyal medya ve facebook üzerinden yapıldığı belirtilen uç noktadaki tartışmalar, fanatik çevrelerin provokasyonları ve merkezi Köln'de bulunan DİTİB'in müdahalesiyle etkinliğin resmen iptal edildiği duyuruldu. Ak Parti’yi destekleyen Yeni Akit'in provakasyon içerikli, "Sapkın eşcinseller 24 Kasım günü saat 19.00′da önce camiyi gezecek, daha sonra ise “İslam ve Homofobi” konulu panele katılacaklar" haberinin de iptalde rol oynadığı açıklandı.

Konuyla ilgili Şehitlik Camii yetkilisi pedagog Ender Çetin, kararın iptali öncesi çok düşündüklerini aktardıktan sonra, alınan karardan Cami'nin genç yönetimi olarak memnun olmadıklarını ifade etti. Şehitlik Camii yöneticileri olarak sosyal medya üzerinden fanatik çevrelerin tepkilerini aldıklarına yer veren Çetin, "bu konuda toplumu alıştıra alıştıra yol alacağız" dedi. Ender Çetin, (38) "cami yönetimi olarak eşcinsellere karşı herhangi bir dışlama ve tepkici davranıştan uzağız. Sorun yanlış algılamadan kaynaklıdır. Dinimiz açısından kapımız herkese açıktır" ifadesini dile getirdi.

'CAMİLER KAPILARINI HERKESE AÇMAK ZORUNDA'

Berlin Parlamentosu'nun Sol Partili Eşcinsel Milletvekili Hakan Taş, etkinliğin iptal edildiğine inanmadığını dile getirdi. Hakan Taş tepkisini, "Almanya'da İslami kurumlar İslam'ın hoşgörü dini olduğunu söylüyorlar. Etkinlik iptal edilmişse bu sözlerine gölde düşer" şeklinde ifade etti.

Sol Partili eyalet milletvekili Hakan Taş şunları söyledi: "Konu Alman kamuoyuna yansımaya ve olumsuz etkileri görülmeye başladı. Almanya'da dışlamayı önlemeyi engelleyen bir yasa var. Bunun ötesinde hiçbir dini kurum her ne kadar eşcinsellere olumlu bakmasa da en azından kapılarını eşcinsellere kapatmıyor. Bugün Katolik ya da Protestan kilisesiyle ya da Alman Yahudi cemaatiyle eşcinseller en üst seviyede görüşmeler yapıyor. Söz konusu camiler olunca olumsuzluk yaşanıyor olması düşündürücü. İslami kuruluşlar Almanya'da her seferinde İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu söylüyorlar. Bence bu açıklamalara gölge düşmüş oluyor. Dolayısıyla bunun bir an önce telafi edilmesi gerekiyor. Camilerin yapısı yeryüzünde yaşayan tüm insanlara açıktır. Cami alanı içerisinde aykırı bir davranışta bulunmadığınız sürece oraya girmeniz herhangi bir şekilde engellenmemeli. Camiler Almanya'daki tüm insanlarla diyalog içerisinde olarak, İslam'ı anlatmak ve İslam'ın bir hoşgörü dini olduğunu söylemek istiyorlarsa kapılarını açmak zorundalar diye düşünüyorum. Eşcinseller de bu toplumun bir parçası bunun kabul edilmesi gerekiyor."

CAMİ YÖNETİMİNİN AÇIKLAMASI

Şehitlik Türk-İslam Cemiyeti Neukölln başkanı Ender Çetin daha sonra şu açıklamayı yaptı:

Kendilerini tanıdığımız için randevu taleplerine olumlu cevap verilmiş ve buna ilaveten DİTİB Şehitlik Camii tarafından ayrıca bir davet gönderilmesi söz konusu olmamıştır.

Ancak kendilerince talep edilen cami ziyareti isteği teyit edilirken amacımız Leadership Berlin ile birlikte hareket ettiği kamuoyu ile paylaşılan herhangi bir alt oluşum veya paydaşına platform hazırlayıp dinimizde haram kılınmış bir olguyu meşrulaştırmak olmamıştır. Konunun medya tarafından bizden kaynaklanan bir sonuç veya tarafımızdan yapılan bir davetmiş gibi kamuoyuna yansıtılması, DİTİB Şehitlik Camii ve cemaatini son derece rahatsız etmiştir.

Bu istismara fırsat vermemek için 24 Kasım 2014 tarihli randevu talebi teyidini geri çekme kararı almış bulunmaktayız. Ayrıca son derece masumane bir aydınlatma ve rehberlik hizmetinin maksadını aşan ve karmaşık bir habercilik istismarı sonucu, muhtemel herhangi bir provokasyona sebep vermemesi amacıyla da bu hizmetin bu tarihte verilmemesi, şüphesiz birlikte yaşamamıza olumlu bir katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.

Camimizin kapılarının bundan sonra da dinimizi ve kültürümüzü tanımak isteyen her ziyaretçiye açık olduğunu kamuoyunun bilgilerine sunarız. (Kaynak: Avrupa Postası)