Kırım'ın statüsünün oylandığı referandum, Türkiye saatiyle 08.00'da başladı.
Referandumda seçmenler oy pusulasındaki iki seçenekten birini işaretleyecek: "Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasını onaylıyor musunuz? 1992 Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesini ve Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olma statüsünü destekliyor musunuz?"

haber.sol'un El Cezire'ye dayandırdığı habere göre, Kırım'ın mevcut statüsünü koruması mümkün görünmüyor.

Zira 1992 Anayasası'na göre, Kırım Ukrayna'ya sadece özel anlaşmalarla bağlıydı ve bağımsızlığı deklare ediliyordu. Yani oylamadan ikinci seçenek ağırlıkta çıksa dahi, Kırım önce bağımsızlığını ilan edip, daha sonra Rusya'ya katılma başvurusunda bulunabilir. Çünkü Kırım'da yüzde 60'a varan bir Rus nüfusu var. Kiev bu nüfusun bağımsızlık ilanından sonra da Rusya'ya katılmak isteyeceği görüşünde.

Bir milyon 300 bin civarında seçmenin kayıtlı olduğu bölgenin yüzde 58’ini Ruslar, yüzde 25’ini Ukraynalılar, yüzde 13’ünü Kırım Tatarları, geri kalanını da diğer etnik gruplar oluşturuyor.

Oy verme işlemi akşam 20:00'a kadar sürecek. Sonuçlar 17 Mart Pazartesi günü açıklanacak.

Referanduma Ukrayna ile birlikte ABD ve AB de karşı çıkıyor. Batı referandumun uluslararası hukuku ihlal ettiği görüşünde. Rusya ise oylamanın hukuki olduğunu savunuyor. Moskova, sandıktan çıkacak sonuca saygı duyacağını açıklamıştı.