Kırım parlamentosu oybirliğiyle Rusya'ya bağlanma kararı aldı. Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandum ise 16 Mart'ta yapılacak. Referandumun ardından Kırım'ın Rusya'nın mı yoksa Ukrayna'nın mı bir parçası olacağı belirlenecek.

Kırım Hükümetinin Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev, kişisel Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, Kırım Parlamentosu'nun Kırım'ın Rusya Federasyonu'na dahil olması için karar aldığını açıkladı. Temirgaliyev'in sözlerine göre 81 milletvekilinden 78'i bu karara yönelik oy kullandı.

Parlamentonun aldığı karara göre, Kırım'ın Moskova'ya bağlanması halinde, Rusya Federasyonu'nun tüm haklarından yararlanması gerektiği vurgulandı. 

Kırım Parlamentosu, Rusya Federasyonu'na bağlanmayı ya da Ukrayna'nın bir parçası olarak kalmayı belirleyecek referandumun da 16 Mart'ta yapılmasına karar verdi.

AB LİDERLERİ UKRAYNA KRİZİ İÇİN BİR ARAYA GELİYOR

Avrupa Birliği liderleri, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım bölgesine asker sevk etmesine nasıl güçlü bir yanıt vereceklerini kararlaştırmak için acil bir zirve gerçekleştiriyor.

Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin aralarında bulunduğu bazı AB ülkeleri Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar için baskı yapıyor.

Almanya’nın liderliğindeki bazı ülkelerse arabuluculuk yapılmasını öneriyor.

Brüksel’deki zirve, Paris’te Rusya ile gerçekleştirilen diplomatik temasların kayda değer bir ilerleme olmadan sonlanmasından sonra gerçekleştiriliyor.

Rusya yanlısı güçler Kırım’da fiili olarak kontrolü elinde bulunduruyor.

İKİ AYRI ANLAYIŞ

28 üyeli AB’nin liderlerinin acil toplantısının TSİ 12.30’da başlaması bekleniyor.

BBC’nin politika editörü Nick Robinson, İngiltere Başbakanı David Cameron’ın, İsveç, Polonya ve diğer Doğu Avrupa ülkeleriyle birlikte mevkidaşlarını Rus lider Vladimir Putin’in Kırım’ın işgalinden dolayı bir bedel ödemesinin gerekliliğiyle ilgili ikna edebileceğini umduğunu söylüyor.

Bu grup sadece Rusya’yla vizesiz seyahat veya enerji alanındaki AB anlaşmalarının askıya alınması değil ayrıca bazı yaptırımların hayata geçirilmesini de talep ediyor.

Bununla birlikte Almanya liderliğindeki diğer ülkelerse tırmanan krizden çıkış için en iyi yolun arabuluculuk için bastırmak olduğunu düşünüyor.

Alman lider Angela Merkel, sert adımların Rusya ile Ukrayna arasındaki bir diyalog başlaması girişimlerinin altını oyabileceğini düşünüyor.

Ukrayna’daki geçici hükümetin lideri Arseniy Yatsenuk’un da Brüksel’deki zirveye katılması bekleniyor.

BBC’nin Brüksel’deki muhabiri Chris Morris, AB zirvesinin muhtemelen vize ve ticaret serbestliğiyle ilgili görüşmelerin durdurulması gibi bazı yaptırımları uygulamaya koyacağını söylüyor.

PARİS’TE YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ukrayna'daki krizi çözmek için ABD ve AB'nin kilit ülkelerinden mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptı.

Görüşmelerden sonra Lavrov, önümüzdeki günlerde görüşmelere devam etmeyi kabul ettikelerini ama herkesin olaylar nedeniyle "endişeli" olduğunu itiraf etti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry görüşmelerin "zor" olduğunu söyledi ama üzerinde çalışmak için bazı somut fikirler olduğunu belirtti.

AB daha önce Ukrayna'ya 11 milyar euro yardım önermişti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso kredi ve hibe paketinin "Kiev'de kararlı, kapsayıcı ve reform odaklı bir hükümete yardımcı olmak için tasarlanmış" olduğunu söyledi.

ABD, Moskova’nın Ukrayna’nın Kırım bölgesine asker sevk etmesini saldırgan hareket olarak tanımlarken Kremlin bu suçlamayı reddediyor.

Aralarındaki keskin ayrımlara karşın iki taraf diyaloğu tercih ettiklerinin işaretini verdi.

Moskova Kırım bölgesinde fiili olarak kontrolü elinde bulunduruyor.

Kırım’da gece boyunca gerilim devam etti ancak herhangi bir şiddet olayı meydana gelmedi. (BBC)