Kırgızistan'da Pazar günü yapılan genel seçim dün akşamki protesto gösterileri sonrası iptal edildi.

Merkez Seçim Kurulu, seçim sonuçlarının geçersiz olduğunu açıkladı.

Fransız ajansı AFP'nin haberine göre Merkez Seçim Kurulu, Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'a yakın partilerin, "kitlesel oy satın alma kampanyaları" ile büyük bir galibiyet aldığını tespit ettiğini kaydetti.

Seçim sonuçlarının iptal edilmesini isteyen çok sayıda kişi başkent Bişkek'te Meclis'i, hükümet binalarını ve belediye başkanının ofisini basmıştı.

Polis göstericilere karşı plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullanmıştı.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı, protestolarda 19 yaşında bir kişinin öldüğünü ve yaklaşık 700 kişinin yaralandığını duyurdu. Bakanlık, 9 yaralının yoğun bakımda olduğunu açıkladı.

Kırgızistan'da 12 muhalefet partisi dün seçim sonuçlarını tanımayacaklarını duyurmuştu.

Ulusal Güvenlik Komitesi binasına giren göstericiler yolsuzluk iddiaları nedeniyle tutuklu olan eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'i serbest bırakmıştı.

Öte yandan, Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov'un destekçileri de ülkenin güneyindeki Oş kentinde protesto gösterisi düzenledi.

Seçime katılan 16 partiden yalnızca dördü yüzde 7'lik seçim barajını geçebilmişti ve bunlardan üçü Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile bağlantılıydı.

Uluslararası gözlemciler seçimlerde oy karşılığı para dağıtanlar olduğuna dair söylentiler bulunduğunu, seçmenlerin tehdit edildiğini ve endişe duymak için meşru gerekçeler olduğunu açıklamıştı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Seçim Gözlem Misyonu Başkanı Thomas Boserup seçimin genel olarak sorunsuz geçtiğini fakat oy karşılığı para dağıtma iddiasının "ciddi endişe" yarattığını söylemişti.

Kaynak: BBC Türkçe