Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un sözcüsü Erbol Sultanbayev, Orhan İnandı’nın MİT tarafından yakalanıp Türkiye’ye götürülmesinde Kırgızistan yönetiminin hiçbir rolü olmadığını açıkladı.

Kırgız haber ajansı 24.kg'nin aktardığına göre Sultanbayev, “Sapat okullarının başkanı Orhan İnandı’nın kaçırılmasında Kırgızistan yetkililerinin rolü olduğunu düşünmek kesinlikle çok absürd” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı’nın bir Kırgız vatandaşının kayıp olduğunu öğrendiğinde soruşturmayı derinleştirme talimatı verdiğini, sınır kontrollerini sıkılaştırdığını ve Orhan İnandı’yı bulmak için daha fazla güvenlik gücünü görevlendirdiğini belirten Sözcü, “Daha önce de İnandı’nın üç kez kaçırılmaya çalıştığını, sonuncusunun gizli servisimiz tarafından önlendiğini biliyorsunuz” dedi:

“Kendisine dikkatli olması gerektiği ve güvenlik görevlileriyle birlikte hareket etmesi söylenmişti.”

Sözcü Sultanbayev, Kırgızistan’ın İnandı’nın kaybolmasıyla ilgili Türkiye’ye sorularını ilettiğini, Kırgız Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Kırgızistan Büyükelçisi’ne protesto notası verdiğini ancak Türkiye’den bugüne kadar hiçbir resmi açıklama gelmediğini de sözlerine ekledi:

“Türk tarafı sözlü bir açıklama yaparak Orhan İnandı’nın hiçbir zaman Türk vatandaşlığından çıkmadığını, hâlâ Türkiye vatandaşı olduğunu söyledi.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günkü konuşmasında Kırgızistan'da kaybolan ve bir aydır haber alınmayan, Gülen yapılanmasıyla ilişkili Sapat okullarının kurucusu Orhan İnandı'nın MİT operasyonuyla Türkiye'ye getirildiğini açıklamıştı.

İnandı'nın bulunması için Bişkek'te Türkiye Büyükelçiliği önünde, Kırgızistan'ın en büyük ikinci kenti Oş'ta ve ülkenin kuzeyindeki Karakol kentinde de protesto gösterileri düzenlenmişti.

İçişleri Bakanı Ulan Niyazbekov da, Kırgızistan parlamentosunda düzenlenen bir olağanüstü toplantıda “Türk gizli servisi Kırgızistan topraklarında hiçbir faaliyette bulunmamıştır” açıklaması yaptı.

Bir milletvekilinin Kırgızistan yönetiminin izni olmadan Türkiye’den bir güvenlik örgütünün nasıl operasyon yapabildiğini sorması üzerine İçişleri Bakanı Niyazbekov, “Eğer yabancı bir ülkenin özel kuvvetleri Kırgızistan’da bir operasyon yürütseydi kesinlikle haberimiz olurdu” dedi:

“Kırgızistan sınırlarında hiçbir Türk özel ajanı yoktu. İnternette bazı paylaşımlar ve yorumlar okuyoruz. Size daha sonra bazı bilgiler vereceğim, o zaman daha iyi anlaşılacak.”

Kırgız Cumhurbaşkanı Sadır Caparov da 6 Temmuz’da verdiği bir röportajda Kırgız hükümetinin Orhan İnandı’nın iadesi için en kısa sürede talepte bulunacağını söylemişti.

Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nin Sınır Görevi Şefi Ularbek Şarşeyev de, aynı parlamento oturumunda Orhan İnandı’nın yakalanıp sınırdan geçerek ülke dışına nasıl kaçırıldığına dair ellerinde bir bilgi olmadığını söyledi. İnandı’nın kayıp olduğunun bildirilmesinden itibaren tüm sınır kapılarına bilgi verildiğini belirten Şarşeyev, 30 Haziran’da Ankara’dan Kırgızistan’a giden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın uçağının dikkatli bir şekilde incelendiği ve arama yapıldığı bilgisini verdi.

Kaynak: BBC Türkçe