Kore Yarımadası'nın kuzeyiyle 'aşk-nefret' ilişkisi içinde bulunan ABD Başkanı Trump sınırdaki Askerden Arındırılmış Bölge'yi (DMZ) ilk kez ziyaret ediyor. Öte yandan sınırda bir diğer tarihi an yaşanacak ve bu ziyaretten yalnızca birkaç saat belli olduğu üzere Trump ve Kuzey Kore lideri Kim el sıkıştı.

Japonya'da G20 Liderler Zirvesi için dün yoğun temaslarda bulunan ABD Başkanı Donald Trump'ın Güney Kore'ye uçmadan önce Kuzey Kore'ye yönelik yürüttüğü 'Twitter diplomasisi' başarıya ulaştı. Kuzey Kore, Trump'ın "Kuzey Kore lideri (Kim Jong-un) bunu görüyorsa, kendisiyle sınırdaki silahsızlandırılmış bölgede buluşarak elini sıkmak ve merhaba demek istiyorum" çağrısına olumlu yanıt verdi.

TSİ sabah saatlerinde Güney Kore lideri Moon Jae- in ile ortak basın toplantısından 'son dakika haberi' olarak duyurulduğu üzere Trump ve Kim sınırda Askerden Arındırılmış Bölge'de (DMZ) yer alan Panmunjom köyünde 'çok kısa bir görüşme' için bir araya geldi ve el sıkıştı.

Trump ve Kim ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan tarihi zirvede bir araya gelmiş, burada Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına taahhüt ve kalıcı barış konusunda mutabakata varılmıştı.

İki lider 26-27 Şubat 2019'da Vietnam'ın başkenti Hanoi'de bir kez daha bir araya gelmiş ancak zirve beklenenden hızlı şekilde ve anlaşmasız olarak sona ermişti. Trump, Kim ile görüşmesine ilişkin, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Biz ise bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık" değerlendirmesinde bulunmuştu. Kuzey Kore tarafı ise Trump'ın bu sözlerini yalanlamış, yaptırımların yalnızca belli bir kısmının kaldırılmasını talep ettiklerini açıklamıştı.

Tarihi anların ardından Trump'la kameralar karşısına geçen Kim, "Görüşme teklifine çok şaşırdım, önceden ayarlanmış bir şey değildi" dedi ve ABD ilişkilerine dair olumlu mesajlar verdi, görüşmenin 'bir değişimi' işaret ettiğini söyledi.

Liderlerin bir araya geldiği salonda hiç hazırlık yapılmamış olması da görüşmenin önceden planlı olmadığını gösterir nitelikte.

Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD liderleri de ilk kez yan yana görüntülenmiş oldu.​

Trump "Dünya için harika bir gün, burada olmaktan onur duyuyorum. Bir sürü harika şey oluyor" dedi. Kim de Trump'ın ziyaretinin ilişkileri geliştirdiğine vurgu yaptı. Trump Kuzey Kore tarafında yaptığı açıklamada ise "Kendisini hemen Beyaz Saray'a davet edeceğim" dedi.

Trump'a bu ilk DMZ ziyaretinde Moon eşlik etti. Sınırdaki Güney Kore ve ABD askerlerine hitap eden Trump, "Yanınızdayız" mesajı verdi.

Ronald Reagan'dan bu yana tüm ABD başkanları DMZ'yi ziyaret etti. Yalnızca George H.W. Bush başkan yardımcılığı döneminde bu ziyareti gerçekleştirmişti.