KKTC ‘de Türkiye Cumhuriyeti’nin aldığı ani bir karar ile Büyükelçisi Vural Türkmen’in görevine son verilmesi ve yerine Halil İbrahim Akçay’ın geleceğinin açıklanması KKTC ‘de bazı siyasi parti ve de 30 sendikanın bulunduğu sendikalar platformunun tepkisine neden oldu.

Bu değişikliğin ardından hemen harekete geçen parti ve sendika görevlileri konuyu kabul edilemez bulduklarını kaydettiler.

SOYER: ZARAR VERECEĞİ İNANCINDAYIM

Ana Muhalefet CTP-BG Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’ndeki görev değişikliğiyle ilgili olarak “Sayın Kaya Türkmen’in bu şekilde adadan ayrılması, Kıbrıs sorununda Türkiye ve Kıbrıs Türk halkının çıkarlarına katkı sağlamayı bırakın zarar vereceği inancındayım? dedi.

Soyer, şöyle devam etti: “Bu bakımdan biz elbette ki Türkiye’nin hiçbir zaman karar mekanizmalarının ve iç işlerinin tarafı olamayız, ancak yaşadığımız bu son süreçte, Kıbrıs sorununun en kritik aşamasında ekonomik paket ve benzeri konularda doğal olan ve olması gereken demokratik tartışma süreçleri içerisinde şimdi Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Sayın Kaya Türkmen’in, halk tarafından ismi ne konursa konsun, görevden alınmış olması Kıbrıs Türk halkını üzmüştür. Bu, gelecekte Kıbrıs sorunu dahil Türkiye Büyükelçiliğinin Kıbrıslı Türklerle oluşturduğu manevi Köprübaşı olması noktasını sıkıntıya sokacaktır. Bundan ötürü hepimiz sayın Kaya Türkmen’in görev süresinin sonunda saygıyla uğurlanmasını arzulamaktayız.”

ÇAKICI: AKÇA ELÇİDEN ÇOK DAYATMANIN VE BASKININ VALİSİDİR

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk halkıyla iyi ilişkiler içerisinde olan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen’in görevden alınıp yerine Halil İbrahim Akça’nın atanmasını “vali ataması” diye niteleyerek kabul etmediklerini söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Akça’nın güven mektubunu onaylamaması gerektiğini belirten Çakıcı, Eroğlu’nun bu mektubu onaylaması halinde Kıbrıs Türk halkı adına değil, kendi adına onaylayacağını kaydetti.

DP ŞEHİTLER ABİDESİ ÖNÜNDE İMZA KAMPANYASI VE OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Demokrat Parti Lefkoşa Şehitler Abidesi önünde çadırlı oturma eylemi ve imza kampanyası başlattı. Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş ise sembolik olarak gerçekleştirilen bugünkü 1 saatlik eylemin ardından Pazartesi gününden itibaren daha büyük bir çadırla eylemin sürekli hale getirileceğini belirterek, eylemin amacının “Kıbrıs Türkünün verdiği mesajı ısrarla almak istemeyenlere ve kendilerinin de nefretini çeken bir pankartı bahane ederek muhtemelen bilmedikleri başka bir hedefe ulaşmak isteyenlere seslerini duyurmak” olduğunu açıkladı.

Denktaş, “Türkiye Büyükelçiliği yeniden çalışır duruma getirilene ve görevi vekâleten yürütecek kişinin bu vekâletine son verilinceye kadar” Pazartesinden itibaren eylemin süreceğini de bildirdi. Şehitler Abidesi önünde yaptığı basın açıklamasında, TC-KKTC ilişkilerinin tarihin en üzücü noktasında olduğunu dile getiren Serdar Denktaş, TC Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen’in geriye çekilmesi ve yerine atama yapılmaksızın vekâlet verilmesi olayının “görev değişikliği” açıklamasıyla atlatılacak basit bir olay olmadığını kaydetti. Denktaş açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti, İsrail’den sonra şimdi de KKTC’deki elçisini geri çekmiştir ve bu kararın verdiği mesaj farzın ötesine geçmiştir. Bu eylem benim bireysel olarak başlattığım, ancak halkımızın da desteğini almamız halinde doğru mesajı doğru adreslere ulaştıracak bir eylem olarak dizayn edilmiştir” ifadelerini kullandı.

SENDİKALAR PLATFORMU: PERSONA NON GRATA

Sendikal Platform ise yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği görevine atanan Halil İbrahim Akça’yı, dayatmanın simgesi olduğu gerekçesiyle “PERSONA NON GRATA” (İstenmeyen Adam) ilan eti. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve KKTC Başbakanı İlksen Küçük ise TC Elçiliğindeki bu değişiklik ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Son Dakika