Kıbrıs Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyaretinde açıklanan, Kapalı Maraş'ın bir kısmının açılması girişimine karşı tepkisini BM Güvenlik Konseyi'ne taşıdı.

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides, Maraş'ın bir kısmının Türk kontrolüne transfer edilmesine karşı Güvenlik Konseyi'ne şikâyette bulunduklarını söyledi.

Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştükten sonra açıklama yapan Hristodulides, "Bu, BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir ve müzakereleri yeniden başlatma yönünde devam eden çabalar üzerinde olumsuz etki yaratacaktır" dedi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, 47 yıldır kapalı olan Maraş ve evlerini terk etmek zorunda kalan Rumların malları ile ilgili olarak Kıbrıs harekatının 57. yıldönümünde yaptığı konuşmada, "Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır" demişti. Erdoğan, "Mülkiyet haklarına riayet edilen yürütülen bu çalışmalar ışığında, artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır. Açılımın, Kapalı Maraş'ın yüzde 3,5'una tekabül eden pilot bölgede başlayacak olması Kıbrıs Türk makamlarının bu konuya ne kadar hassas yaklaştığını ortaya koyuyor" ifadelerini kullanmış; "Yıllardır atıl durumda kalan bu bölge çözümsüzlüğün değil, Kıbrıs Adası'nın müreffeh geleceğinin sembolü olacaktır. Atılan bu adımlarla Maraş'ta yeni mağduriyetler oluşturulmayacak, bilakis mevcut mağduriyetler giderilecektir. Bizim kimsenin toprağında, hakkında mülkünde gözümüz yoktur" diye konuşmuştu.

ABD VE RUSYA'DAN DA TEPKİ GELDİ

Kıbrıs sorunundaki anlaşmazlığın en önemli maddelerinden biri olan Maraş'a dair bu açıklamalar, ABD, Avrupa Birliği ve Rusya'nın tepkisini çekmişti. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken "ABD, Kıbrıs Türklerinin Türkiye'nin desteğiyle Maraş'ta attığı bu adımları provokatif, kabul edilemez ve çözüm müzakerelerinde yapıcı şekilde yer alma sözleriyle uyumsuz olarak değerlendiriyor. Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye'ye bugün açıkladıkları kararı ve Ekim 2020'den bu yana attıkları tüm adımları geri almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz" demişti. Blinken, konuyu BM Güvenlik Konseyi'ne taşımak istediklerini belirtmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin bir diğer daimi üyesi olan Rusya da Maraş adımını eleştirmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Hristodulides'le yaptığı telefon görüşmesinde "Türkiye'nin açıklamasının, BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini söylediği" belirtilmişti.