ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kerry, 'Rusya, Esad'ı masaya getirirse müzakere etmeye hazır olduklarını kaydetti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Kerry, İngiliz mevkidaşı Philip Hammond ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan açıklamalarda bulundu.

Görüşmede Suriye konusunun da ele alındığını ifade eden Kerry, "Hammond'la Suriye'de çok uzun süren savaşın son bulması için ülkelerin bir araya gelmesinin aciliyeti konusunda hem fikiriz" dedi.

'RUSYA, IŞİD İLE MÜCADELE KONUSUNA BAĞLI GÖRÜNÜYOR'

Avrupa'daki sığınmacı krizinin, Suriye'de yaşanan şiddetin sonuçlarından biri olduğunu belirten Kerry, 'Rusya, IŞİD'le daha fazla mücadele konusuna bağlıymış gibi görünüyor' dedi. Kerry, Suriye'de siyasi bir çözüm bulunmasının önemini vurgulayarak, "Müzakere yapmalıyız. Aradığımız bu ve Rusya, İran ve etkisi olan diğer ülkelerin buna yardım etmesini umuyoruz çünkü bu krizin son bulmasını engelleyen budur" diye konuştu.

Müzakere etmeye hazır olduklarını kaydeden Kerry, "Esad gerçekten müzakere etmeye hazır mı? Rusya, Esad'ı masaya getirmeye hazır mı?" dedi.

Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gidip gitmemesine ilişkin bir soruya da "Bunun birinci günden ya da birinci aydan olmasına gerek yok. Tüm tarafların bir araya gelerek, buna nasıl ulaşabileceği konusunda bir anlayışa varması gerekir" yanıtını verdi.

'MOSKOVA İLE GÖRÜŞMELER SÜRECEK'

Bu arada Channel 4 haber kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, 'Rusya ile IŞİD konusunda aynı derin kaygıyı paylaştıklarını' vurgulayarak, IŞİD'in tamamen durdurulması ve ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Kerry, Rusya ile Suriye konusundaki görüşmelerinin süreceğini kaydetti.

Kerry, "Rusya sadece IŞİD'ten kurtulunmasına yardım etmek isterse, bu bir şeydir. Ancak geçişe yol açacak siyasi bir sürecin de parçası olacaklarına söz verdiler. IŞİD'ten kurtulmak ve meşru bir siyasi geçiş süreci için yapacakları yardımı memnuniyetle karşılıyoruz. Esad insanları mıknatıs gibi bölgeye savaşmaya çekmeye devam ettikçe, Suriye'deki krize son veremezsiniz" diye konuştu. (Sputnik)