Irak'ın Kerkük kentinde dün öğle saatlerinde istihbarat müdürlüğüne yönelik saldırıyla başlayan ve şehir merkezindeki alışveriş binasında geç saatlere kadar devam eden çatışma güvenlik güçlerinin müdahalesiyle sona erdi.

Edinilen bilgiye göre; Kerkük İstihbarat Müdürlüğü'nü ele geçirmeye çalışan ve El Kaide bağlantılı olduğu ileri sürülen silahlı bir grup saldırgandan dördü etkisiz hale getirilirken bazıları bir alışveriş binasını işgal etti.

Binanın üçüncü katına bomba döşeyen saldırganlar, çatısına çıkarak etrafa ateş açtı. Çevreden geçen çok sayıda kişinin yaralanması üzerine güvenlik güçleri, alışveriş merkezini uzun süre yoğun ateş altına aldı. Türkiye saatiyle 00.30'a kadar süren çatışmada, güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine binadan önce patlamalar meydana geldi ardından da yangın başladı. 5 katlı büyük alışveriş merkezi çıkan ateş sonucunda tamamıyla yandı.

Binayı işgal eden saldırganların da yanarak can verdikleri tahmin ediliyor. Silah seslerinin kesilmesi ve alışveriş merkezinin tamamıyla yanmasından sonra Kerkük Valisi Necmettin Kerim olay yerine gelerek gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vali Kerim, olayları kontrol altına alabilmek için terörle mücadele ekiplerinden destek aldıklarını ve teröristlerin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Asayiş güçlerine teröre karşı verdikleri mücadeleden ötürü teşekkür eden Kerim, "Kerkük halkı bunların üstesinden gelecek ve teröristlere müsamaha göstermeyecektir" dedi.

Alışveriş merkezindeki çatışmada 5 kişinin şehit olduğunu ve yaralananların acilen hastaneye kaldırıldığını kaydeden Vali Kerim şunları söyledi:

"Şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Bütün rehineleri kurtardık. Şu an Kerkük sakin ve emin. Yarın bütün halk işlerine dönebilir. Medya olayları doğru şekilde ve Kerkük'te neler olduğunu dünyaya göstermelidir." (Haber 7, Milliyet)