Şiilere yönelik radikal İslamcı grupların bombalı saldırılarıyla sarsılan Irak’ta bu defa hedef Kerkük’teki Kürtlerdi.

Bombalı araçlarla düzenlenen saldırılarda en az 6 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Kürdistan Demokratik Partisi lokalinin yakınında meydana gelen ilk saldırıda 2 kişi öldü, en az 7 kişi yaralandı.

Yaklaşık 10 dakika sonra, kentin Kürt bölgesinde bir patlama daha meydana geldi. Bu patlamada bir Kürt güvenlik görevlisi öldü, 4 kişi yaralandı.

Üçüncü patlamada hedef yine Kürt güvenlik görevlileriydi: 1 ölü, 65 yaralı.

Saldırılar, Bağdat'taki federal hükümete bağlı askeri yetkililerle kuzeydeki bölgesel Kürt yönetimi arasında dün gerginlikleri azaltmak amacıyla uzlaşmaya varılmasının hemen ertesine rastlıyor.

21 Kasım’dan bu yana Irak Parlamentosu Başkanı Usama El Nuceyfi, Kürt ve Şii hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapıyor. Parlamento Başkanı, yaşanan krizin bir iç savaşa götürebileceği konusunda defalarca uyarıda bulunmuştu.

Bağdat yönetiminin Kerkük’te Dicle Operasyon Gücü’nü oluşturması, Kürtlerle var olan mevcut sorunları daha da ateşledi. Petrolün kullanımı konusunda zaten sürmekte olan bir gerilim vardı. Irak hükümeti, kendi onayı olmadan Kürdistan Bölgesi’nin yabancı petrol şirketleri ile anlaşma yapmasını istemiyor. Başta ABD ve Fransa petrol devleri olmak üzere çok sayıda uluslar arası grup, Bağdat’ın uyarılarına rağmen Hewler ile anlaşma yapmayı tercih etti.

Bu gerilimin sonucu olarak 16 Kasım günü tartışmalı bölgelerden biri olan Tuz Hurmatu’da Irak güçleri ile Peşmergeler arasında çatışma yaşandı, resmi açıklamalara göre bir kişi hayatını kaybetti. Her iki taraf, karşılıklı olarak birbirilerini uyarmakla birlikte, Kerkük’e güç yığdı. Kürdistan Bölgesi, Tuz Hurmatu yakınına binlerce peşmerge takviye etti.