900 bin kayıtlı seçmenin olduğu Kerkük’te halk, 25 Eylül’de yapılacak olan referandumda Bağdat’tan ayrılıp Erbil’e bağlanmaya karar vermeye hazırlanıyor.
 
Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Kerkük Şubesi, çalışmalarına hız verdi.
 
Resmi rakamlara göre Kerkük’te 900 bin seçmen bulunuyor ancak 200 bin kayıtlı seçmen halen IŞİD’in kontrolündeki bölgelerde yaşıyor.
 
İl yönetimi referandum konusunda komisyona her türlü desteği vereceklerini belirtiyor.
 
Rudaw'da yer alan habere göre Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Kerkük Şubesi Başkanı Ali Şıwani, “Komisyona projemizi sunduk, onlar da onayladı. Vakit daraladığı için Kerkük’te sadece oy merkezleri açacağız. Seçimlerdeki gibi listeler ve adaylar olmadığı için oy sayımı daha kolay olacak” dedi.
 
Komisyon, Kürdistan Öğretmenler Birliği ve Avukatlar Sendikası’ndan, referandum oylaması için 4 bin görevli talebinde bulundu.
 
Kürdistan Öğretmenler Birliği Kerkük Şubesi Başkanı Kameran Ali, okul müdürleri, müdür yardımcıları ve hukukçuların, oy merkezlerinde görevlendirileceğini kaydetti.
 
Kerkük İl Meclisi’nin bazı Arap ve Türkmen üyeleri referanduma karşı çıkmıştı. İl Meclisi ve Valilik, referandum günü olası müdahalelere karşı önlemlerini almış durumda.
 
İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani, “Bütün kurumlarımızla hizmet vereceğiz. Güvenlik ve lojistik konusunda da yardım edeceğiz” dedi.