İstanbul'da Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin düzenlediği toplantıya katılan Kerkük Valisi Necmettin Kerim, mart ayından beri Kerkük'ten petrol ihracatı olmadığını hatırlattı ve IŞİD tehdidine dikkat çekti.

Kerim, bölgede IŞİD'e karşı Türkiye'nin PKK ve YPG ile görüşmesi gerektiğini de söyledi.

Melis Kobal'ın Al Jazeera'da yer alan haberine göre, gazetecinin sorularını yanıtlayan Kerim, bundan böyle Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'ndan ihracat yapılmasını beklemiyor. Bu hat IŞİD saldırıları nedeniyle kullanılamıyor.

BAĞDAT VE ERBİL ANLAŞMALI

Kerkük petrolünün ihracatı, Bağdat ve Erbil'in ortaklaşa inşa ettigi, Avana'yı Khurmala'ya bağlayan hattan yapılabilir ancak bunun için de öncelikle Bağdat ve Erbil'in anlaşması gerek. Kerim, yeni hükümette tarafların daha olumlu olabileceği görüşünde.

Kerkük'ün statüsü ile ilgili de konuşan Kerim, Kerkük'ün mutlaka özel bir statüsu olması gerektiğini söyledi. Kerim, "Referandum önemli ama önce taraflar arasında yakınlaşma olmalı. Kerkük'e Kanada'daki Quebec gibi bir statü verilebilir" dedi.

Kerim, Kerkük'e ilişkin görüşmelerde Erbil ve Bağdat'ın mutlaka yerel hükümetle de görüşmesi gerektiğini vurguladı, "Yoksa müzakereler başarılı olamaz" dedi.

TÜRKİYE PKK VE YPG İLE GÖRÜŞMELİ

Kerim, bölgede IŞİD'e karşı Türkiye'nin PKK ve YPG ile görüşmesi gerektiğini de söyledi.

Kerim, YPG güçlerinin IŞİD'le savaşmada peşmergeye göre daha tecrübeli olduğunu ifade ederek, Kerkük'teki peşmerge varlığına ilişkin bilgi de verdi:

"Kerkük'te daha önce dört tugay peşmerge vardı. Her tugayda üç bin pesmerge var. Şu anda sekiz tugay oldu, peşmerge sayısı ikiye katlandı."