Irak'ın Kerkük şehrindeki İl Meclisi, son günlerde yoğun tartışmalara neden olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı gündemiyle toplandı. Bazı Arap ve Türkmen temsilciler toplantıyı boykot ederken, toplantıda IKBY bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili Kerkük Valisi'nin kararı onaylandı. 

Rudaw'ın aktardığına göre toplantı sonrası açıklama yapan Vali Necmeddin Kerim, "Bu karar ne Araplara ne de Türkmenlere zarar verir. Karar çoğunluğun oyuyla alınmıştır" dedi. Kararın 'tarihi' olduğuna dikkat çeken Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, karara 'Kardeşlik Listesi' grubu bünyesinde bulunan Türkmen ve Arapların da destek verdiğini ifade etti. 

Toplantıya Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisi, Komünist Parti ve bazı Türkmenlerden oluşan Kardeşlik Listesi'nin üyesi ile Arap Listesi'nin 1 üyesinin katıldığı belirtildi.

Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani konuya ilişkin açıklamasında, Türkmenlerin bu toplantıda bayrak konusunun görüşülmemesini istediğini, Arapların ise gerekçe göstermeden katılmadığını bildirdi.

"KARAR ANAYASAYA AYKIRI"

Tartışma yaratan karara dair Bağdat'tan gelen ilk açıklamada, "Kürt bayrağının resmi kurumlara asılmasıyla ilgili karar anayasaya aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

Irak hükümeti sözcüsü Saad Hadisi Rûdaw'a verdiği demeçte, "Irak Anayasası bu konuda açıktır. Federal hükümet ve il meclislerinin görev ve yetkileri belirtilmiştir. Kürdistan Bölgesi (IKBY) özel yetki, anayasa, parlamento ve hükümete sahip olduğu için kendi içlerinde bu yetkileri vardır. Ancak Kürdistan Bölgesi (IKBY) dışındaki vilayetler, Kerkük dahil, 2008 yılı 36 Sayılı yasaya tabidir. Anayasa ve yasalar vilayetlere bu yönde hiçbir yetki vermemiştir. Irak bayrağı hariç hiçbir bayrak resmi kurumlara asılamaz" dedi.

Vali Necmeddin Kerim 16 Mart'ta, kentteki bütün resmi kurumlara IKBY bayrağının asılması yönünde karar alarak, kararnameyi onay için İl Meclisi'ne göndermişti.