STOCKHOLM / ANF

Bundan bir ay önce İsveç Parlamentosu’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yaptığı konuşmanın ardından söz alarak Türkiye’deki insan hakları ihlallerini, Kürt ve Asurilerin sorunlarını gündeme getiren İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Yılmaz Kerimo konuyu bir kez daha bugün verdiği bir yazı önergesiyle İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Lozan Anlaşması’na göre Asuri-Süryanilerin azınlık olarak kabul edilmediklerini ve bu nedenle de azınlıklara tanınan haklardan yaralanmadıklarını söylediğine dikkat çeken Kerimo, bundan birkaç ay önce Suriye Ortodoks Kilisesi’nin ana okulu açma girişiminin Türkiye tarafından engellendiğini hatırlattı.

Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uyum sağlamak amacıyla bir dizi reformlar yaptığını ancak reform sürecinin son dönemlerde kesintiye uğradığını belirten Kerimo, önergesinde “Kürtler ve Asuri-Süryaniler farklı dil, kültür ve tarihleri olmalarına rağmen azınlık olarak kabul edilmiyor ve böylelikle demokratik haklarını kullanamıyorlar. Bu da Kopenhag kriterleriyle çelişiyor” diyor.

Kerimo, Dışişleri Bakanı Carl Bildt’ten Kürt ve Asuri-Süryanilerin azınlık olarak kabul edilmeleri ve demokratik ve insan haklarının kabul edilmesi için girişimde bulunmasını talep ediyor.