Kenya Ulusal Felaket Operasyon Merkezi, Garissa Üniversitesi'ndeki rehine krizinin sona erdiğini açıkladı. Üniversitedeki öğrencilerin tahliye edilmesine devam edildiğini açıklayan merkez, toplamda 147 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Garissa Üniversitesi'ne düzenlenen saldırının, 1998'de ABD Büyükelçiliği'ne düzenlenen bombalı saldırıdan bu yana ülkedeki en ölümcül eylem olduğunu ifade Kenya İçişleri Bakanı Joseph Nkaissery, daha önce yaptığı açıklamada, 4 silahlı saldırganın öldürüldüğünü belirtmişti.

Kenya güvenlik makamları, saldırıyı organize ettiği sanılan Muhammed Dulyadayn'ın fotoğrafını yayınlayarak, şüphelinin bulunmasına yardımcı olanlara yaklaşık 212 bin dolar para ödülü verileceğini duyurdu.

Görgü tanıklarının verdikleri bilgilere göre, Garissa'daki üniversiteye baskın düzenleyen saldırganlar ateş açarak kampüsün girişindeki iki güvenlik görevlisini öldürdüler. Saldırıyı üstlenen Eş Şebab örgütünün bir yetkilisi, "Öğrencileri eledik ve Müslümanları serbest bıraktık" diye konuşmuştu.


'ÖĞRENCİLERE DİNLERİNİ SORDULAR'

Üniversite öğrencilerinden biri, silahlı şahısların tek tek kapıları açıp içerdekilere Müslüman mı, Hristiyan mı olduklarını sorduğunu; Hristiyanların hemen orada vurulduğunu anlattı.

Hükümet yetkilileri şimdiye dek 300'e yakın öğrenciyle temas kurulmuş olduğunu ama daha yüzlercesinin nerede olduğunu belirlemeye çalıştıklarını açıkladı.
Olayın başlangıcını anlatan Garissa'daki Kenya Kızılhaç Örgütü sözcüsü Anolda Shiumev, "Silahlı saldırı bu sabah saat 5 civarında başladı. Üniversitenin kapısına el bombası atıldı. Saldırganlar kız öğrencilerin kaldığı yurda girerek kontrolü ele geçirdi. Daha sonra yakındaki Kenya Savunma Kuvvetleri üssünden birlikler müdahale etti ve yerleşke tamamen kapatıldı." dedi.

Somali'deki Eş Şebab örgütü militanlarının sık sık Kenya'yı hedef aldıkları biliniyor. Garissa ve diğer sınır bölgeleri de saldırılara hedef oluyor.