Katolik Kilisesi’nin İtalya’daki temsilcisi İtalyan Episkoposlar Konferansı (CEI) Başkanı Kardinal Angelo Bagnasco, petrolünü satın alarak, teröristlerle iş yapan ve onlara silah satan 40 kadar ülkeye küresel ambargo uygulanması çağrısı yaptı.

Aynı zamanda Cenova Başepiskoposu olan Kardinal Angelo Bagnasco, terörizmin önüne geçmek için yapılması gerekenler hakkında görüşlerini açıkladı.

Bagnasco, “Petrolünü satın alarak ve onlara silah satarak terör ülkeleriyle iş yapan birçok ülkeye, 40 kadar ülkeye, küresel bir ambargo uygulanmalı. Birleşmiş Milletler (BM), terörle bağlantılı ülkeleri, bu ilişkilerine son vermeleri için zorlamalı” dedi.

Bagnasco, Batı’yı ise terör şiddetine karşı ortak bir tavır almaya ve radikal nefretin nedenlerini sorgulamaya davet etti.

Bagnasco, “Ancak umarım İslam dünyası, terörizm karşısında ortak bir ses çıkarır, açık bir kınamada bulunur ve İslam adına teröre son vermeleri çağrısında bulunur. Bu fanatiklerin tuzağına düşmemeli ve onlara kutsal bir savaş ilan etmeleri fırsatını vermemeliyiz ki bu kutsal bir savaş değil” diye sözlerini sürdürdü.

Türkiye-Yunanistan özel maçı öncesi, Paris saldırılarının kurbanları için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunda sırasındaki protestoları da değerlendiren Kardinal Bagnasco, “Bu olay, üzerinde çalışılması gereken kültürel yönleri olduğunu gösteriyor” dedi.  

PAPA, SAVAŞ ÇIKARANLARI, SAVAŞANLARI HEDEFİNE ALDI: “ONLAR LANETLİLER”

Öte yandan, Katolik Kilisesi’nin lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, tüm dünyanın bugün savaşta olduğunu belirtti.

Papa, savaşları çıkaranları ve savaşanları ise, “Onlar lanetliler ve suçlular” diye niteledi.

İkamet ettiği Santa Marta Konukevi’ndeki şapelde dün sabah duasını eden Papa, daha sonra burada bulunanlara hitap etti.

Dünya genelinde yaşanan çatışmaları konuşmasının odağına alan 78 yaşındaki ruhani lider, “İsa, bugün öldüren ve barışı anlamayan, şiddet için yaşayan dünyaya ağlıyor. Çünkü biz, savaş, nefret, düşmanlık yolunu tercih ettik. Noel’e yakınız. Işıklar, kutlamalar, presepeler (İsa’nın doğumunu canlandıran temsiller) olacak, ama hepsi birer makyaj. Dünya, savaş, savaşlar yapmaya devam ediyor. Dünya, barışın yolunu anlamadı” ifadelerini kullandı.

“TÜM DÜNYA BUGÜN GEREKÇESİZ BİR ŞEKİLDE SAVAŞTA”

Tüm dünyanın bugün savaşta olduğunu belirten Papa Francesco, 2. Dünya Savaşı’nı, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarını da hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Yararsız katliamlar. Geriye ne kalıyor? Yıkımlar, binlerce çocuk eğitimsiz kalıyor, birçok masum ölüyor ve silah tüccarlarının cebine çok miktarda para giriyor. İsa, aynı anda iki efendiye hizmet edemezsiniz demişti: ‘Ya Tanrı ya zenginlik.’ Savaş, zenginlik için bir seçimdir: ‘Biraz silah yapalım, böylece ekonomi biraz dengelensin ve çıkarlarımız doğrultusunda devam edelim.’ Savaşları üretenler, savaş yapanlar lanetliler, suçlulardır. Bir savaş, tırnak içinde ‘birçok gerekçeyle’ meşrulaştırılabilir, ama bugün olduğu gibi tüm dünya gerekçesiz bir şekilde savaşta. Dünyanın her yerinde, orada, burada her yerde parçalı bir savaş var. Barış yolunu reddetmek, Tanrı’yı ve İsa’yı ağlatıyor.”

Papa ayrıca, barış yolunu reddedenlerin kalplerinin dönüşmesi için dua ederken, 8 Aralık 2015 - 20 Kasım 2016 tarihleri arasında, Katolikler için af dilemeyle geçecek olan kutsal yılın (Merhamet Jübilesi), dünyanın suçları için ağlamasına vesile olmasını diledi. (Radikal)