Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, Körfez’deki dört Arap ülkesinin krizin çözümü için Katar’a sunduğu talep listesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sky News Britain Kanalına konuşan Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız" dedi.

"Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir." ifadesini kullanan Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını ifade etti.

Komşu ülkelerin Katar'daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, "Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996'da şiddetli, 2014'te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017'de de yumuşak darbe girişimi söz konusu" yanıtını verdi.

 KATAR’A VERİLEN SÜRE 48 SAAT UZATILDI

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın, Kuveyt'in, talep listesine cevap vermesi için Katar'a verilen sürenin 48 saat uzatılması isteğini kabul ettiği bildirildi.

Söz konusu 4 ülkenin yayımladığı ve Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA'da yer alan ortak yazılı açıklamada, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar'a verilen sürenin 48 saat uzatılması yönündeki talebinin kabul edildiği belirtildi. Kuveyt'in talebinin kabulüne gerekçe olarak, "Katar hükümetinin resmi cevabını pazartesi günü teslim edeceğini teyit etmesi" gösterildi.

 BAE, BAHREYN VE SUUDİ ARABİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELECEK

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları çarşamba günü Katar krizini görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelme kararı aldı.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları çarşamba günü Katar krizini görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelme kararı aldı.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı. Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

 – Al-Jazeraa haber kanalı kapatılacak.

– Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–  Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

– İran ile ilişkiler azaltılacak.

– Katar, tazminat ödeyecek.

– Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

– Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek.