Suriye gündemiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi karar alamadan dağıldı. Çin ve Rusya Arap Birliği’nin hazırladığı karar tasarısında, “Suriye’ye askeri müdahale olmayacak” ibaresinin yer almasını istedi. Rusya, Suriye’de bir rejim değişikliğine karşı olduğunu açıkladı.

SURİYE İÇİN TÜRKİYE’YE PARA AKITIYORLAR

Suriye’ye askeri bir müdahalenin önünü açmak için yapılan BM Güvenlik Konseyi’nden somut karar çıkmazken, İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Katar yönetiminin Suriye’ye sorun yaratması için Türkiye’ye milyarlarca dolar maddi yardımda bulunduğunu öne sürdü.

Fars ajansına demeç veren Yahya Rahim Safevi, Katar yönetiminin Suriye’ye karşı Türkiye’ye para yardımı yaptığını iddia etti. Safevi şu ifadeleri kullandı: “ABD, bölgedeki gelişmelerin İran’a karşı, kendi çıkarları doğrultusunda olması için Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar için rol vermiş. Bazı raporlara göre, Katar yönetimi Ankara’ya Suriye’ye sorun çıkarması için milyarlarca dolar yardım etmiş.”

KATAR EN HEVESLİSİ
Bu arada, bir karar alamadan dağılan BM Güvenlik Konseyi’nde Suriye konusunda en hevesli ülkenin ABD güdümlü Katar olması dikkat çekti. Katar Başbakanı Şeyh El Tani, Arap Birliği’nin hazırladığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’dan yönetimi bırakmasını isteyen karar taslağını Güvenlik Konseyi’ne sundu. Katar Başbakanı El Tani, Esad’ın “ölüm makinesinin” durdurulması için üye ülkeleri harekete geçmeye çağırdı.

RUSYA’NIN TUTUMU NET
Öte yandan, Rusya’nın Avrupa Birliği Temsilcisi, Batılı ülkeler ve Arap Birliği tarafından hazırlanan karar tasarısında, “Suriye’ye askeri bir müdahale olmayacak” ibaresinin açıkca yer alması gerektiğini söyledi. Rusya’nın AB temsilcisi Vladimir Chizhov, “Arap Birliği ve Batılı ülkeler tarafından hazırlanan karar tasarısı Suriye’de mevcut durumdan yararlanılarak olası bir dış askeri müdahalenin söz konusu olmayacağını açık bir şekilde belirtmeli” dedi.

CLİNTON: LİBYA GİBİ OLMAZ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, “Burada bazı ülkelerin bir başka Libya’ya gidilmesinden korku duyduklarını biliyorum. Suriye’de benzersiz bir durum var ve Arap Birliği’nin, Suriye’deki kurumların  korunacağı siyasi geçiş planı desteklenmelidir’’ dedi.

SURİYE SAVUNMADA
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Beşşar El Caferi, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye konulu toplantısında Türkiye’nin desteğini istediklerini söyledi. Konuşmasında Katar’a yüklenen El Caferi, “Katar önce hangi birliğe üye olduğuna karar versin, NATO’ya mı yoksa Arap Birliği’ne mi üye?’’ dedi. Caferi, Türkiye’nin adını vermeden, Suriye’nin daha önce dostu olan bazı ülkelerin Suriye’de petrol rafinelerine saldıran silahlı unsurları barındırdığını söyledi.

Bu arada, dün ülkede ölenlerin sayısının 50’ye yaklaştığını öne sürüldü. Genel olarak Suriye’de ölenlerin sayısının 7 bin 159’u bulduğunu iddia edildi.

İSYANCILARI ŞİKAYET ETTİ, KATLEDİLDİ
Suriye’de Arap Birliği’nin gözlemcilerine Esad karşıtlarının hayatı cehenneme çevirdiğini söyleyen Muhammed Mer, daha sonra kaçırılarak idam edildi. Esad muhalifleri bu görüntüleri askerlerin zulmü olarak yansıtırken, Youtube’daki bir videoda ise Mer’in muhalifler tarafından katledildiği gösteriliyor

Videoda anlatılanlara göre Muhammed Mer, Arap Birliği Gözlemci Heyeti’ne Esad karşıtlarının silahlı mücadelesinden yakınıyor ve “Bizim huzurumuz kalmadı. Barışçıl değil bunlar. Hayatımızı cehenneme çevirdiler” dedi. Gözlemciler gittikten sonra Esad karşıtlarınca kaçırılan Mer, kent meydanında asıldı ve cesedi eşek sırtında teşhir edildi. Cesedin dolaştırılması sloganlarla ve alkışlarla desteklendi.

(Özgür Gündem)