Katar, uzun zamandır diplomatik kriz yaşadığı Suudi Arabistan’ı, Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) şikayet etti.

Katar tarafından merkezi Cenevre’de bulunan DTÖ’ye yapılan başvuruda, Suudi Arabistan’ın “beIN” yayınlarını engellediği ve bu kanalın fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği bildirildi.

Katar Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan yönetimi, Katar’ın sahibi olduğu, dünyanın dört bir yanındaki spor karşılaşmalarını naklen veren “beIN” kanalının telif haklarının çalınması karşısında etkili bir tavır almamakla suçlandı.

Suudi Arabistan yönetimi tarafından şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Riyad yönetimi, daha önce telif haklarını korunması konusunda gerekli tedbirleri alacağı taahhüdünde bulunmuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDA DİPLOMATİK GERGİNLİK

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Katar arasında uzun zamandır diplomatik gerginlik bulunuyor.

Riyad yönetimi Katar’ın Ortadoğu'daki terörist grupları desteklediğini iddia ediyor ve İran ile siyasi yakınlaşmasına tepki gösteriyor.

Katar krizi, 5 Haziran 2017’de Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn yönetimlerinin Katar büyükelçilerini geri çekme ve hava ile deniz sahasını Katar’a kapatma kararı ile başlamıştı.

Dört Arap ülkesi Katar’a uyguladığı ambargoyu kaldırmak için ortaya koyduğu talepler arasında Katar’daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire’nin yayınını durdurması, İran’la ilişkilerin zayıflatılması ve Yemen’deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması bulunuyordu. Söz konusu liste Doha tarafından reddedilmişti.

Kaynak: Euronews