Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülkenin diplomatik ilişkileri kestiği Katar'ın Dışişleri Bakanı, sorunların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Es Sani, "Anlaşmazlığımıza verilecek yanıt abluka ve ültimatomlar değil, diyalog ve mantıktır. Biz Katar'da her ikisine de açığız. Komşularımızla farklılıklarımızı çözmek için her türlü ciddi çabayı destekleriz" dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Katar'a yaptırımlar uygulayan dört ülkenin dışişleri bakanları atacakları yeni adımları tartışmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldi.

Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanlarının görüşmesi, Kahire'deki El Tahrir Sarayı'nda başladı.

Aynı sıralarda Londra'daki düşünce kuruluşu Chatham House'da konuşan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Es Sani, "48 saatlik süre sona ererken, Katar 12 bin ailenin ayrılmasına, bir nevi saldırı ve aşağılama olan kuşatmaya rağmen diyalog çağrısı yapmayı sürdürüyor" dedi.

Es Sani şöyle devam etti:

"Anlaşmazlığımıza verilecek yanıt abluka ve ültimatomlar değil, diyalog ve mantıktır. Biz Katar'da her ikisine de açığız. Komşularımızla farklılıklarımızı çözmek için her türlü ciddi çabayı destekleriz."

Yaklaşık bir ay önce Katar'a yönelik yaptırımlara girişen ülkeler iki hafta önce bir talepler listesi hazırlamıştı. Bu talepler için verilen ek süre Salı gecesi doldu.

Dört ülkenin talepleri arasında Katar'daki Türk askeri üssünün kapatılması, medya kuruluşu El Cezire'nin yayınını durdurması ve Yemen'deki isyancı Husilere desteğin sonlandırılması da bulunuyor.

Katar taleplerin 'gerçekçi ve uygulanabilir olmadığını' belirtiyor.

Katar Dışişleri Bakanı Es Sani konuşmasında aynı zamanda komşu İran ile sağlıklı ve yapıcı ilişki kurmaya ihtiyaçlarının olduğunu da söyledi.

Dört ülkenin talepleri arasında Katar'ın İran'la ilişkilerini zayıflatması da vardı.

Es Sani ayrıca kendilerine yönelik kampanyanın başını Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin çektiğini öne sürdü.

"Bütün bu kampanyaya Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından öncülük edildiğini düşünüyoruz ve sorunlarının ve içerlemelerinin ne olduğunu bulmamız gereken ülkeler bu ülkeler" dedi.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı. Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

 – Al-Jazeraa haber kanalı kapatılacak.

– Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–  Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

– İran ile ilişkiler azaltılacak.

– Katar, tazminat ödeyecek.

– Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

– Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek.