Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine ve müdahalelere rağmen yapılan referandum sona erdi.

Referandum sonrası bağımsızlık ilanı hakkını elde ettiklerini söyleyen Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, "İspanya devleti bugün Katalonya ile olan tarihinde utanç verici bir sayfaya imza attı. Bugün milyonlarca insan mobilize oldu. Çok yüksek ve güçlü bir şekilde geleceklerine karar vermek istediklerini söyledi. Bugün kulak verilmeye hakkımız olduğunu gösterdik. Barışçıl ve demokratik bir devlette yaşamak istiyoruz. Katalonya artık Avrupa Birliği meselesidir. Avrupa vatandaşları olarak saygı görmeyi hak ediyoruz. AB bize sırtını çeviremez" dedi.

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinde bugün bağımsızlık referandumu için sandık başına giden seçmenler birçok noktada polis müdahalesi ile karşılaştı.

Polis birçok okulda sandıklara el koydu.

İspanya polisinin sandık merkezlerine el koyma girişimleri sonrası polisle Katalan seçmenler arasında arbede yaşandı.

Katalonya ve Madrid hükümeti yaşanan şiddet olaylarından birbirlerini sorumlu tuttu.

Polisin müdahalesi sonucu çıkan şiddet olaylarında yaralananların sayısının 844'e yükseldi.

Yaralılardan ikisinin durumları ağır.

İspanya İçişleri Bakanlığı, 92 oy merkezinin güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kapatıldığını, 3 kişinin gözaltına alındığını, 9 ulusal polis ve 3 jandarmanın yaralandığını duyurdu.

Katalonya Özerk Bölgesi Hükümet Sözcüsü Jordi Trull, İspanya hükümetinin bugünkü polis şiddeti sonrası uluslararası mahkemelerde hesap vereceğini söyledi.

Barcelona'da bir basın toplantısı düzenleyen Trull, referandumda kullanılan milyonlarca oyun sayılacağına inandığını belirtti.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, "Katalonya'da bugün bir bağımsızlık referandumu yapılmamıştır" dedi.

İspanya Anayasa Mahkemesi referandumun yasadışı olduğuna hükmetmiş, Madrid yönetimi de oylamayı durdurma sözü vermişti.

Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Korkak bir başkan polisleriyle şehrimizi işgal etti, burası bizim şehrimiz" ifadesini kullandı.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gruplar ve sendikalar Salı günü genel greve gideceklerini açıkladı.

Podemos lideri Iglesias, Rajoy'un görevine son verilmesi için İspanya'nın demokratları olarak bir araya gelmeleri gerektiğini söylüyor.

Katalan parlamentosu Eylül ayının başında yapılan oylamada, 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu düzenleme kararı almıştı.

Katalan yönetiminin bütün engellemelere rağmen düzenlemekte ısrar ettiği referandumda "Katalonya'nın cumhuriyet temelinde bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusunun soruluyor.