İspanya'nın Katalonya bölgesinde dün yapılan bölgesel seçimleri, bağımsızlık yanlısı partiler kazandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, bağımsızlık yanlısı ittifak ve ayrılıkçı solcu bir parti, parlamentodaki 135 koltuktan 72'sini kazandı.

4 MİLYON SEÇMENİN YARISININ OYUNU ALDILAR

İki bağımsızlık yanlısı partinin oluşturduğu "Junts per Si" (Hep Birlikte Evet'e) adlı ittifak, 4 milyon seçmenden 1.9 milyonunun oyunu aldı. Bu 62 sandalyeye denk geliyor.

İttifak, 10 sandalye kazanan ayrılıkçı aşırı sol CUP partisiyle koalisyon kurarsa, parlamentoda çoğunluğu elde ediyor.

'BAĞIMSIZLIK İLANINA' DOĞRU

Bağımsızlık yanlısı 68 sandalyeye ulaşırlarsa tek taraflı olarak 18 ay içinde bağımsızlık ilan edebileceklerini söylemişlerdi.

İlk sonuçların ardından yaptıkları açıklamada da 'seçim zaferinin kendilerine bağımsız bir Katalonya için net bir yetki' verdiğini belirttiler.

BAŞBAKANLIK SÖZCÜSÜ'NDEN 'ASLINDA SEÇİMİ KAYBETTİLER' İDDİASI

BBC Türkçe'deki habere göre, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un sözcüsü ise bağımsızlık yanlılarının oyların çoğunluğunu almadığını savunarak, bu partilerin aslında seçimi "kaybetmiş" olduklarını iddia etti.

Fransız AFP ajansına konuşan sözcü "Bu seçim bağımsızlık tartışmasını bir daha açılmamak üzere sona erdirmeli" dedi.

Madrid'deki hükümet daha önce de bağımsızlık ilanı ifadelerinin temelsiz olduğunu savunmuş ve tek taraflı bir bağımsızlık ilanı durumunda konuyu mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı.

Bağımsızlık yanlısıpartiler seçimin 'fiili bir bağımsızlık referandumu' olduğunu savunuyor ve İspanya hükümetini resmi bir referandumun önünü kesmekle suçluyordu.

Kasım 2014'te Katalonya'da düzenlenen ancak Madrid tarafından tanınmayan referandumdan bağımsızlığa 'Evet' oyu çıkmıştı.