İspanya'nın doğusunda ayrılıkçı siyasi görüşleriyle tanınan Katalonya özerk bölgesinde yapılan resmi bir araştırmada, ilk defa bağımsızlık isteyenlerin oranının yüzde 50'yi geçtiği görüldü.

 

2500 KİŞİ KATILDI

Katalonya Kamuoyu Araştırma Merkezi (CEO) tarafından 4-18 haziran tarihlerinde 2 bin 500 kişinin katılımıyla yaptığı ve yanılma payı yüzde 2,47 olarak verilen araştırmanın sonuçları basınla paylaşıldı.

 

Katalonya'da mevcut durumda, bağımsızlıkla ilgili olası bir referandumda yüzde 51,1 oranında, ''Evet'', yüzde 21,1 ''Hayır'' çıkacağı, yüzde 21,1'in oy kullanmaya gitmeyeceği ve kararsızların oranının ise yüzde 4,7 olacağı belirtildi.

 

Geçen yıl yapılan benzer bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranının şimdikinden yüzde 8,2 daha az olduğuna işaret edilirken, ilk defa Katalonya'daki resmi bir ankette bağımsızlık isteyenlerin oranının yüzde 50'yi geçtiği vurgulandı.

 

Anketi yorumlayan uzmanlar, Katalanlarda bağımsızlık arzusunun artmasına gerekçe olarak, yaşanan ekonomik kriz ve geçmiş Zapatero hükümeti döneminde çıkartılan Katalonya özerk yönetimi yeni statüsünün başarısızlığını gösterdi.