İspanya'nın Katalonya bölgesi baüğımsızlık için sandık başında. 7,5 milyon nüfuslu Katalonya'da seçimlerin favorisi olarak Bölge Başkanı Artur Mas liderliğinde oluşturulan "Evet için hep birlikte (Junts pel Si)" adlı ittifak gösteriliyor. Anketler, ittifakın 135 sandalyeli Katalonya Bölge Parlamentosu'nda çoğunluk için geçerli olan 68 sandalyeyi kazanabileceğini gösteriyor.

Seçimlerden zaferle çıkılması halinde Katalonya'nın bağımsızlığı için referandum başta olmak üzere gerekli süreci işleteceğini vaat eden Artur Mas ve seçim ittifakı yalnız da değil. İttifakın gerekli çoğunluğu sağlayamaması halinde yine bağımsızlık yanlısı olan radikal sol Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ile işbirliği yapması bekleniyor.

Artur Mas, seçimlerde zafer kazanmaları halinde Katalonya'nın önümüzdeki 6 ile 18 ay içerisinde bağımsızlığa kavuşacağı sözü vermişti.

Seçim anketleri bağımsızlık yanlısı Mas'ın başında olduğu Junts pel Si ittifakının en az yüzde 40 oy ile 65 ile 67 sandalye alabileceğini gösteriyor. Yine bağımsızlık yanlısı CUP'nin en az yüzde 6 oy oranıyla 9-10 sandalye kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Katalonya'da bölgesel bir seçimden çok bağımsızlık referandumuna dönüşen bugünkü seçimler öncesinde İspanya hükümetinin telaşlı olduğu görülüyor. Geçtiğimiz gün bir açıklama yapan Başbakan Mariano Rajoy, Katalanlardan bağımsızlık karşıtı oy kullanmalarını istemişti.

Alman medyasına konuşan Madrid Otonom Üniversitesi sosyologlarından Josep Lobera da, "konuşulan tek şey bağımsızlık ya da İspanya ile kalmak" diye konuştu. Lobera, bu durumda diğer tüm konuların arka plana itildiğinin de altını çizdi.

Katalonya, İspanya içerisinde ekonomik olarak en güçlü bölge olarak öne çıkıyor. Bölge Başkanı Artur Mas tarafından geçtiğimiz Kasın ayında düzenlenmesi kararlaştırılan bağımsızlık referandumu Madrid'deki Anayasa Mahkemesi tarafından askıya alınmıştı. Karara rağmen Mas tarafından organize edilen sembolik referanduma seçmenlerin yarıya yakını katılmış ve yüzde 80'i aşkın oranda "bağımsızlığa evet" oyu çıkmıştı. (ETHA)