Kendilerini “seslerini duyuramayan, yüzleri ve belgeleri olmayan kişiler” olarak tanımlayan göçmenlerin oluşturduğu ‘Kara Yelekliler’, Fransa’nın gündeminde.

Çoğu sokaklarda ya da sığınma evlerinde yaşamak zorunda kalan göçmenlerden oluşan hareketin sadece ismi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetine ve politikalarına karşı aylardır sürdüren “Sarı Yelekliler” protestolarından geliyor.

Kasım 2018’den beri aktif olan bu hareket, dün ise başkent Paris’te bulunan ve Victor Hugo, Voltaire ve Jean-Jacques Rousseau gibi yazar ve düşünürlerin mezarlarının yer aldığı Pantheon’u işgal etti.

Yaklaşık 700 kişinin katıldığı eylemde “Kara Yelekliler belgelerini istiyor” sloganı atıldı.

Başbakan Edouard Philippe’den randevu isteyen göçmenler durumlarının yasal statüye kavuşturulması ve barınma talebinde bulundu.

Fransa’da 1981’den beri belgesiz göçmenler konusunda hiçbir düzenleme yapılmadığına dikkat çeken bir eylemci, “Birçok kişi yıllardır belgesiz yaşıyor. Belgelerde bir düzenlemenin yapılması için başbakanın dikkatini çekmek hedefiyle Pantheon’u işgal ediyoruz” dedi.

Ancak işgal sırasında ve sonrasında eylemciler polis tarafından darp edilerek, Pantheon’dan uzaklaştırıldı. Kara Yelekliler’den en az bir kişinin de gözaltına alındığı öğrenildi.

Pantheon’da yapılan barışçıl işgal eylemini “kabul edilemez” olarak niteleyen aşırı sağcı Marine Le Pen de Twitter’dan yaptığı açıklamada “Fransa’da belgesiz göçmenlerin tek geleceği kapı dışarı edilmeleri olur, çünkü yasa bunu gösteriyor” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Kara Yelekliler’, Mayıs ayında da Roissy Havaalanı’nda eylem düzenlemiş, havayolu şirket Air France’ın göçmenlerin sınır dışı edilmesinde yaptığı işbirliğini protesto etmişti.

Kaynak: Gazete Karınca