New York'taki borsa binasının önünde bulunan ve Amerikan kapitalizminin simgelerinden biri haline gelmiş devasa boğa heykelinin İtalyan heykeltıraşı Arturo Di Modica 80 yaşında öldü. Uzun süredir kanserle mücadele eden Modica'nın Sicilya'daki evinde öldüğü açıklandı.

Modica, New York'un en turistik unsurlarından biri ve Wall Street'in simgesi haline gelen boğa heykelini (Charging Bull), 1989 yılında izinsiz olarak borsa binasının önüne dikmesiyle tanınıyordu. O dönemde ABD'de isim yapmaya başlamış olan İtalyan heykeltıraş, heykeli yapma kararını 1987'de 'Kara Pazartesi' olarak bilinen piyasa çöküşü sonrasında aldığını söylemişti.

Modica, 'kendisine kucak açan ABD'ye bir hediye' vermek istediğini belirtmişti. Modica'ya göre heykel, 'mücadele ruhunu' ve 'insanların ekonomik sıkıntılar karşısında güçlü kalarak her şeyi yapabileceğini' simgeliyordu.

WALL STREET'İ İŞGAL ET EYLEMLERİNDE ÜZERİNE KAN DÖKÜLDÜ

'Gerilla sanat' yöntemiyle izinsiz yerleştirildiği için önce polis tarafından kaldırılan, halkın tepkisi sonucunda eski yerine konulan 3 bin 200 kiloluk bronz heykel, o günden bu yana kapitalizmin simgelerinden biri olarak görüldü; birçok protestoya konu oldu. Wall Street'i İşgal Et eylemlerinde de, heykelin üzerine sahte kan dökülmüştü.

Heykel son olarak 2017 yılında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde heykelinin karşısına konulan 'Korkusuz Kız' heykeli nedeniyle gündeme gelmişti. Di Modica, 'Korkusuz Kız'ın kendi eserinin mesajını bozduğunu öne sürmüştü.