Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran ve Mısır Cumhurbaşkanı ile Mısır’ın başkenti Kahire’de bir araya geldi.

İslam İşbirliği Zirvesi’ne katılmak üzere Mısır’da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirve kapsamında İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Suriye konusu olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

SURİYE GÜNDEMDE

Kahire’de düzenlenen İslam İşbirliği Örgütü toplantısına katılan liderler, Suriye’deki iç savaşa görüşmeler yoluyla çözüm aranması çağrısında bulundu

İki gün sürecek zirvenin açılışında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi, Şam hükümetine yaptığı çağrıda, rejimin tarihten ders almasını, kişisel çıkarları halkın üstünde görmemesini istedi, aksi yönde davranan tüm liderlerin sonunun geldiği uyarısında bulundu.

57 üyeli örgütün toplantısı, Tunus’ta solcu muhalefet liderine düzenlenen suikastın gölgesinde başladı. Kuzey Afrika’da son yıllarda yaşanan demokratik değişim sürecinin ne denli hassas durumda olduğunu ortaya koyan bu siyasi cinayetin ardından Tunus Cumhurbaşkanı Monsef Marzuki, konferans için bulunduğu Kahire’deki ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü.

34 YIL SONRA MISIR’A GİDEN İLK İRANLI LİDER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı İslam İşbirliği Örgütü toplantısının en renkli konuğu ise İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinejat oldu. İran’da 1979’daki İslam devriminin ardından Şah Rıza Pehlevi’nin Mısır’a sığınmasıyla birlikte iki ülke arasında diplomatik ilişkiler kesilmişti. Ahmedinejat, 34 yıl sonra Mısır’a giden ilk İranlı lider oldu.

Esat rejiminin en büyük müttefiklerinden biri olan Ahmedinejat  daha önce Mısırlı gazetecilere yaptığı açıklamada, Şam hükümeti ve muhalefetin görüşmeler yönünde ilerlemesinin kendisini memnun ettiğini söylemişti.

TÜRKİYE, MISIR VE İRAN’DAN MİNİ ZİRVE

Suriye’de iki yılda 60 binin üzerinde kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen iç savaşı durdurma çabaları çerçevesinde, toplantıya katılan Mısır, İran ve Türkiye’nin liderleri bir mini zirve düzenledi.

Türkiye’nin Resmi Haber Ajansı AA, cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgiye göre, mini zirve teklifinin Mısır Cumhurbaşkanı Mursi’den geldiğini bildirdi. Bir saat süren zirvede Abdullah Gül, Mahmut Ahmedinejat ve Muhammet Mursi’nin yanı sıra üç ülkenin dışişleri bakanları da yer aldı.

Liderlerin Suriye’deki iç savaş konusunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtilse de, Ankara ve Tahran’ın Suriye politikalarının son dönemde uyuşmadığı iyi biliniyor.

Mısır, Suriye krizini çözme amacıyla “İslam Dörtlüsü” adı altında, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın üye olduğu bir gruba başkanlık ediyor. Grup geçen Eylül ayında da Kahire’de bir zirve düzenlemiş, ancak bu zirveye Suudi Arabistan katılmamıştı.

İslam İşbirliği Örgütü, Ağustos ayında Suriye’nin üyeliğini askıya almış, Devlet Başkanı Beşar Esad’ı halkına karşı ölümcül güç kullandığı gerekçesiyle kınamıştı.

İslam İşbirliği Örgütü, Kahire toplantısında ayrıca üye ülkelerdeki ekonomik, sosyal ve kültürel konuları da ele alıyor.