Ukrayna başkenti Kiev'de pazar akşamı patlak veren göstericilerle polis arasındaki çatışmalar şehrin farklı semtlerine yayılmaya başladı.

Polis eski 8 derecede göstericilerin üzerine su sıkması gerginliği daha da arttırdı. Muhalefet sokak ve meydanlardan kadınların geri çekilmesi emri vermiş durumda. Bu arada "Udar" (darbe) muhalefet partisi lideri Vitaliy Kliçko, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'e meydandan kürsüsünden seslenerek, "Geri adım at. Yoksa Çavuşevsku ile Kaddafi kaderi arasında şeçim yapmak zorunda kalırsın" çağrısı yaptı. Maidan'dan bu konuşmayı yaptıktan sonra üç kişi eşliğinde Kliçko, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in şehir dışında kaldığı Mejigorye konuk evine hareket etti. Alınan son bilgilere göre Yanukoviç muhalefet lideri Kliçko'yu kabul etmiş ve şu an aralarında görüşmeler yapılıyor. Bu arada şehirde çevik polis gücü "Berkut" birliklerine parça tesirli el bombaları dağtımına başlandığı milletvekilleri tarafından dile getiriliyor. Başkent Kiev'de çıkan çatışmalarda ilk belirlemelere göre 55 kişinin yaralandığı sağlık bakanlığı tarafından açıklandı.

KİEV NEDEN KARIŞTI?

Başkent Kiev’deki tedirgin edici olaylar Pazar günü muhalefetin son üç ayda düzenlediği üçüncü “”Halk kurultayı” adlı miting sonrasında yaşandı. Muhalefet partileri Yanukoviç’in parlamentodan geçirdiği hak ve özgürlükleri kısıtlayan yasayı tanımayarak, mevcut parlamentoya alternatif “Halk meclisi” kurma kararı aldıklarını duyurdu.

Yaklaşık 250 bin kişinin toplandığı miting sona erdiğinde muhalefet saflarından ayrılan bir grup polis güçlerinin kurduğu güvenlik kordonu üzerine yürüdü. Ellerinde cop ve armatür demirleri bulunan sayıları 150 kadar gösterici polis otobüsünü devirmeye çalıştı. Muhalefet mitingini organize eden siyasi liderlerin “Bu bir provokasyon. Sakın kanmayın” uyarılarına rağmen elinde sopalı grup polisinin üzerine yürümeye devam etti.

İlk sıcak temasın yaşanması ardından polis de karşılık verdi. Muhalefet liderlerinden önde gelen isim dünya boks şampiyonu Vitaliy Kliçko ise çatışmaları önlemeye çalışırken yangın söndürücü tüpten üzerine sıkılan köpükle etkisiz hale getirildi.

Muhalefet koordinasyon merkezi çıkan olaylarla ilgili bir açıklama da yayarak polise saldıran gurubun provokatörlerden oluştuğunu ilan etti. Çıkan olaylar sayesinde Yanukoviç yönetiminin yeni kabul edilen yasayı tam güç kullanma yolunu açmak istediği üzerinde duruldu.

(Habertürk)