KAHİRE - Mısır 'da bir süredir devam eden, kadınların sünnet edilmesi yasağının kaldırılması tartışmaları, İslami eğilimli partileri zora soktu. Selefi akımı temsil eden Nur Partisi, verdiği yasa tasarısını geri çektiğini açıkladı.

 

Nur Partisi adına AA'ya konuyla ilgili açıklamada bulunan Muhammed Nur, "Şimdilik, partimizin ortaya koyacağı icraatların önceliklerinden olmaması hasebiyle yasa tasarısını geri çektik" dedi.

 

Partinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Parlamentoya verilen yasa tasarısı, meclisteki tartışma komisyonuna girmeden önce partimizin Şikayet ve Öneriler Kurulu tarafından geri çekilmiştir. Nur Partisi milletvekili Nasır Şakir, yasa tasarısını partisinin parlamento temsilcisine bildirmeden açıklamıştır" denildi.

 

2007 yılında kanunla yasaklanan uygulamayı yeniden yasallaştırmak için meclise yasa teklifi sunan Nur Partisi milletvekili Nasır Şakir, insan hakları savunucuları ve hukukçular tarafından sert dille eleştirmişti.

 

Konuyla ilgili dünya genelinde sert eleştiriler gündeme gelirken, Mısırlı insan hakları savunucuları bu uygulamayı ‘cahiliye dönemine geri dönüş’ olarak yorumlamıştı. (Radikal)

 

KADIN SÜNNETİ NEDİR?

Genellikle prepus ve klitorisin alınması şeklinde görülen cerrahi uygulama. Özellikle Afrika'da yaygın bir uygulamadır.

 

Senegal'den Endonezya'ya kadar İslâm dünyasının büyük kısmında uygulanmaktaysa da türleri ve yaygınlığı bölgelere göre önemli farklılıklar göstermektedir. En yüksek oranda uygulandığı Somali, Cibuti, Eritre gibi yerlerdir. Ayrıca, yaygın olduğu ülkelerde Hıristiyanlar, animistler gibi dinsel gruplarca da benimsenmiştir.

 

Batı Asya'daki uygulaması sınırlı olsa da en kuzeyde Lübnan'daki bazı dindar gruplar ve Irak ile İran'da uygulanmaktadır.

 

Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Teşkilatı, Uluslararası Af Örgütü ve çeşitli dünya devletleri, "jenital sakatlama" olarak adlandırdıkları kadın sünnetini, kadının kendisi ve doğacak çocuklarının sağlığı açısından son derece sakıncalı görmekte ve uygulamayı sona erdirmeye çalışmaktadırlar. Jenital bütünlük savunucuları ise kadın ve erkek sünneti arasında ayrım yapılmasına tepki göstermekte ve her iki uygulamayla birden mücadele edilmesini istemektedirler.

 

İSLÂM'DA KADIN SÜNNETİ

İslâm'da kadın sünnetinin yeri hakkında âlimler arasında tam bir görüş birliği yoktur. Şafii mezhebi vacip, Hanefi ve Maliki mezhepleri sünnet, Hanbeli mezhebi ise müstehap olduğunu ifade etmişlerdir.(Vikipedia)