Libya Temas Grubu, "Kaddafi rejiminin Libya'da artık herhangi bir meşru otoritesi kalmamıştır ve gerek Kaddafi gerekse ailesinin belli üyeleri gitmek zorundadır" diyerek, yeni bir rejim kuruluncaya kadar Ulusal Geçiş Konseyini Libya'nın meşru hükümet makamı olarak tanıdığını açıkladı.

Libya Temas Grubu'nun 4. toplantısının sonunda yayımlanan başkanlık açıklamasında, Temas Grubu'nun Doha, Roma ve Abu Dabi'nin ardından İstanbul'da 4. kez toplandığı hatırlatılarak, katılımcıların Temas Grubu'nun Libya halkı ile irtibat kurulması, bu konuyla alakalı uluslararası politikanın koordinasyonu ve çatışma sonrası destek için uygun bir platform olduğu konusunda hemfikir oldukları kaydedildi.

Açıklamada, Brezilya, Hindistan, Senegal, Kore ve Ukrayna'nın gözlemci sıfatlarıyla katılımları da olumlu bir gelişme olarak not edildi.

Libya'nın bağımsızlık ve egemenliği, toprak bütünlüğü ve siyasal birliğine bağlı olunduğunun altının çizildiği açıklamada, Libya halkının demokratik ve özgür bir Libya'ya ilişkin meşru talepleri ile dayanışma içinde olunduğu, BM Güvenlik Konseyinin 1970 ve 1973 sayılı kararlarının uygulanmasının önemine dikkat çekildi. Temas Grubu, bu kararların tam olarak uygulanmasında ülkelerce atılan adımlara da destek çıkarak, bu kararların uygulanmasına destek vermeyen ülkelere uymaları yönünde çağrı yaptı.

Açıklamanın ikinci maddesinde, NATO ve ortaklarının sivillerin korunmasına yönelik etkin ve etkili operasyonunun takdirle karşılandığı belirtilerek, bu operasyonun 90 gün daha uzatılmasına, özellikle İngiltere ve Fransa tarafından bu operasyona daha çok katkı verilmesinin kararlaştırıldığı kaydedildi. "Askeri yöntemler Libya krizini tek başına çözemeyecektir" denilen açıklamada, acil siyasi bir dönüşüme ihtiyaç olunduğu vurgulandı.

Grup, ateşkesin sağlanması ve insani durumun iyileştirilmesinin aciliyetine işaret ederek, ateşkesin başarılı bir şekilde uygulanmasının Trablus'taki güçlerin hemen çekilmesi, Kaddafi rejimi tarafından kaçırılan ya da tutuklananların serbest bırakılması, insani yardımların ulaştırılması için bütün sınırların ve sınır kapılarının açılması, bütün şehirlere elektrik ve su götürülmesi ile mümkün olabileceği belirtildi.

NTVMSNBC