Bütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılan daha fazla özgürlük ve demokrasi istemi Libya gibi katı diktatörlüklerde vahşi katliamlarla bastırılmaya çalışılıyor.

ÖNCE TEHDİT ETTİLER

Kaddafi yanlısı Devrimci Komiteler, halka karşı “şiddetli ve korkunç misilleme” tehdidinde bulunmuştu.

Devrimci Komiteler, kendilerine ait Azzahf Al-Akdar (Yeşil Yürüyüş) gazetesinin internet sitesinde yayınladıkları açıklamada, “Halkın ve devimci güçlerin bu küçük grupların tüm maceralarına karşı misillemesi şiddetli ve korkunç olacak” demişti.

Açıklamada, “Halkın iktidarı, Camahiriya (Yığınların iktidarı), devrim ve lider (Muammer Kaddafi) kırmızı çizgileri oluşturuyor. Bunları geçmeye veya yaklaşmaya çalışacak olanlar intihar riski taşıyor ve ateşle oynuyor” diye belirtilmişi.

SONRA KATLETTİLER

Libya'da üç gündür süren gösterilerde 84 kişinin öldüğü açıklandı. Dün göstericilerin ele geçirdiği Beyda şehri ise kuşatma altında. Ordu elit gücü Khamis Tugayları'nın bölgeye sevk edildiği belirtiliyor.

Tunus ve Mısır'da patlak veren halk isyanlarının sıçradığı Libya'da çoğu dün olmak üzere 3 günde onlarca kişi katledildi.

ERDOĞAN KADDAFİ İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Üç ay önce, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Kaddafi İnsan Hakları" Ödülü verilmişi. Erdoğan, Radison Sas Oteli'nde gerçekleştirilen ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Kaddafi İnsan Hakları Ödülü"nü almaktan büyük memnuniyet duyduğu ifade etmişti.

HRW: 84 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), hastane çalışanları ve görgü tanıklarına dayanarak gösterilerde tahmini 84 kişinin öldüğünü bildirdi.

HRW'nin açıklamasında, “Libya otoriteleri barışçıl gösterilere saldırıları acilen durdurmalı ve onları hükümet yanlısı silahlı grupların saldırılarından korumalıdır” denildi.

Uluslararası Af Örgütü, medya ve internete kısıtlamaların uygulanması nedeniyle kesin rakamlar tespit edilememesine rağmen 35'i dün, olayların merkezi Bingazi'de de bugün 46 kişinin öldüğünü açıklamıştı.

DÜN EN AZ 5 ŞEHİRDE EYLEM

Doğusunda Mısır, güneyinde Çad ve Nijer, batısında Cezayir ve Tunus, kuzeyinde de Akdeniz'e sınırı bulunan Libya'nın 6,5 milyon dolayındaki nüfusunun yüzde 90 kadarını Araplar oluşturuyor.

42 yıldır Muammer Kaddafi tarafından yönetilen petrol zengini ülkede nüfusun 3'te 1'e yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Libyalılar üç gündür sokaklarda. Dün ülkenin doğusunda en az 5 şehirde eylemler gerçekleştirildi.

Gösterilerin başladığı Bingazi'den sonra en çok insan kaybının yaşandığı şehir Beyda. Beyda'da son 48 saat içinde hastanelere 23 göstericinin cesedi getirildi.

BEYDA GÖSTERİCİLERİN KONTROLÜNDE

Beyda dün göstericiler tarafından ele geçirilen şehir.

Resmi kurumları ele geçiren eylemcilere bazı güvenlik güçlerinin de katıldığı ifade edilen şehirde, Kaddafi'nin oğlu Seif El İslam'a yakınlığı ile bilinen Oea gazetesi, linç edildiklerini yazdı.

Şehir şu anda tam bir kuşatma altında.

İsmini vermek istemeyen bir kişi, AFP'ye “Güvenlik güçleri, havaalanı da dahil olmak üzere şehrin tüm giriş çıkışlarını tuttu” dedi.

KHAMİS TUGAYI BÖLGEDE

Ordu elit gücü Khamis Tugayları'nın de bölgeye sevk edildiği belirtiliyor. Khamis Tugayları Kaddafi'nin en genç oğlu Khamis Kaddafi tarafından yönetiliyor.

Wikileaks'in açıkladığı gizli ABD diplomasi belgelerine göre Khamis Tugayı “Libya ordusunun en eğitimli ve iyi donanımlı gücü”.

BATI, DEVLET ŞİDDETİNİ KINADI

Batı, Libya'da göstericileri hedef alan devlet şiddetini kınadı. Batılı ülkeler benzer gösterilere sahne olan Bahreyn'de yaşananlar ile ilgili de benzer açıklamalar yaptı.

ABD'nin açıklamasında, “Amerika Birleşik Devletleri Bahreyn, Libya ve Yemen hükümetlerinden barışçıl gösterilere ve halkın haklarına saygı göstermesine beklemektedir” denildi.