Nijerya’da radikal İslamcı Boko Haram örgütünün geçen ay kaçırdığı 200′den fazla kız öğrenciden ilk kez haber var. Kaçırma eyleminin meydana geldiği Borno eyaleti valisi, öğrencilerin nerede olduğuna dair bilgi sahibi olduğunu söyledi.

Vali Kashim Shettima, kızların nerede görüldüğüne dair bilgileri doğrulanmak üzere orduya ilettiğini açıkladı. Vali, öğrencilerin Çad ya da Kamerun’a geçirildiğini düşünmediğini söyledi.

Arama çalışmalarına ABD ve eski sömürgeci İngiltere de destek verirken, Nijerya Devlet Başkanı Goodluck Jonathan İsrail’den bir terörle mücadele ekibinin ülkeye gideceğini söyledi. Öte yandan, bazı basın kuruluşlarında yer alan ‘ABD işgale hazırlanıyor‘ iddiası yalanlandı. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel “Şu an Nijerya’ya asker göndermek gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Uluslararası toplum, Nijerya’ya yardım konusunda bir zirveye de hazırlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Boko Haram örgütüyle ilgili güvenlik zirvesi çağrısında bulunurken, ABD, İngiltere ve AB zirveye katılabileceklerini açıkladı. Zirveye Nijerya’nın komşuları Kamerun, Nijer ve Çad da davet edilecek.

Kız öğrenciler, 14 Nisan günü kuzeydeki Chibok kentinde yatılı okullarını basan 200 Boko Haram militanı tarafından kaçırılmıştı.