Joe Biden, ABD Kongre Binası'nda düzenlenen yemin töreniyle birlikte resmen ABD'nin 46. Başkanı oldu.

Biden'ın öncesinde de Kamala Harris, ABD'nin ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asyalı başkan yardımcısı olarak yemin etti.

Joe Biden, ABD başkanı olarak ilk konuşmasında birlik mesajını vurguladı. "Bu, Amerika'nın günü. Bu demokrasinin günü" diyen yeni başkan, ABD'de sonuç olarak demokrasinin üstün geldiğini söyledi.

Biden, Trump döneminde yaşananlara atıfla "Beyazların üstünlüğünü savunanların yükselişine ve iç terörizme karşı koymalıyız" ifadelerini kullandı; "Birbirimizi rakip olarak görmeden, birlik olmalıyız. Bunu yapamazsak ilerleme sağlayamayız. Ulus değil, kaos devleti oluruz. Yolumuz birlik olmaktan geçmektedir" dedi. Biden, ABD'nin onarması ve yeniden tesis etmesi gereken çok fazla şey olduğunu söyledi.

Biden, 'bütün ruhunu Amerika'yı yeniden birleştirmeye adayacağını' belirtti, "Olguların manipüle edildiği bu kültürü reddetmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ABD'nin yeni başkanı, "Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinlemeye başlayalım. Bize oy vermeyenlere de sesleniyorum: Anlaşmazlık, bölünme anlamına gelmez. Tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Beni desteklemeyenler için de çok çalışacağım" ifadelerini kullandı.

Biden, korona virüsüyle mücadele sözü verip, salgında ölenler için saygı duruşu yapılmasını da istedi.