Japonya Başbakanı Şinzo Abe, IŞİD'in elindeki iki Japon rehineden birinin öldürüldüğünü gösteren video kaydının gerçek olduğunu ifade etti.

IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) paylaştığı videoda, rehinelerden Kenji Goto elinde diğer rehine Haruna Yakawa'nın öldürüldüğünü gösteren bir fotoğraf tutuyordu.

BBC Türkçe'deki habere göre, Japonya'nın ulusal televizyon kanalına konuşan Başbakan Abe, "Bu tip bir terör eylemi zalimce ve affedilemez. Şiddetle kınıyorum" dedi.

Abe, IŞİD'in elindeki diğer Japon rehine gazeteci Kenji Goto'nun da derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

IŞİD, Salı günü yayınladığı mesajda Japonya'nın 72 saat içinde 200 milyon dolar ödememesi durumunda her iki rehineyi de öldüreceğini duyurmuştu.

OBAMA'DAN KINAMA

Öldürülen rehine Yukawa'nın babası Shoichi, görüntülerin ardından "'Sonunda oldu…' diye düşünüp kedere boğulmuştum. İfadesizleştim, sadece üzgündüm… Söyleyecek söz bulamıyordum. Aklımdan hep bunun gerçek olmadığını umdum" diye konuştu.

Shoichi, "Eğer onunla tekrar bir araya gelirsem ona yalnızca sıkı sıkı sarılmak istiyorum" dedi.

IŞİD'in yayınladığı yeni videoda, 2005 yılında Ürdün'ün başkenti Amman'da bombalı saldırı düzenleme suçundan idam cezasına çarptırılan Iraklı Sajide el Rişavi'nin de serbest bırakılması da talep edildi.

ABD Başkanı Barack Obama da IŞİD'in Japon rehineyi öldürmesini sert bir dille kınayıp Japon halkıyla dayanışma içinde olduğunu ifade etti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Obama, Japonya'nın Orta Doğu bölgesine yaptığı insani yardımları takdir etti ve her iki ülkenin bölgesel ve küresel meselelerde işbirliğine devam edeceğini söyledi.

'KANIM DONDU, GOTO'NUN GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUM'

IŞİD'in elindeki diğer rehine Goto'nun annesi Junko Ishido da bugünkü açıklamasında, "Kanım dondu. Çocukları var. Geri dönmesi için dua ediyorum, tek isteğim bu" dedi.

Ishido, "Japonya halkını hiçbir zaman terk etmez. Hükümetin bir olup elinden geleni yaptığına inanıyorum" diye ekledi.

IŞİD'in paylaştığı görüntülerde öncekilere kıyasla bazı farklar da gözlendi.

Diğerlerinin aksine bu videoda IŞİD'in medya organının logosu yoktu ve tek bir fotoğraf üzerine yapılan ses kaydı vardı.

Suriye'de Ağustos ayında kaçırılan 42 yaşındaki Yukawa ailesine ve arkadaşlarına 'çatışma bölgelerindeki Japon şirketlerin güvenliğini sağlamak istediğini' söylemişti.

Japonya'nın önde gelen gazetecilerinden ve belgesel yapımcılarından 47 yaşındaki serbest gazeteci Goto'nun Yukawa'yı kurtarmak için Ekim ayında Suriye'ye gittiği belirtiliyor.

IŞİD'in Salı günü yayınladığı videoda istenen fidye miktarı, Japonya Başbakanı Abe'nin IŞİD'e karşı savaşan ülkelere sağladığı askeri olmayan yardımla aynıydı.