İzlanda Devlet Televizyonu, Panama Belgeleri'nde ismi geçen İzlanda Başbakanı  Sigmundur Gunnlaugsson'un istifa ettiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Gunnlaugsson’un 2007 yılında vergi cenneti olarak bilinen Virjin Adaları’nda "Wintris Inc" adında bir offshore şirketini satın aldığı, 2008 yılında İzlanda tarihinin en derin ekonomik krizinde batan bankalardan 35 milyon alacağı olduğu, ancak başbakan olduktan sonra da mal varlığı bildiriminde bu şirketin varlığını açıklamayarak gizlediği ortaya çıkarılmıştı.

Gunnlaugsson İzlanda’daki ekonomik krizin ardından politikaya atılarak parlamentoya seçilmiş, 2009 yılında da İlerici Parti'nin başkanlığına getirilmişti. Gunnlaugson’un bu tarihte Vintris şirketindeki hisselerini bir dolar karşılığında eşine devrettiği ortaya çıkmıştı. Gunnlaugsson, 2013 yılındaki seçimlerden sonra kurulan koalisyon hükümetinde başbakanlığı üstlenmişti.

İzlanda'da dün akşam binlerce kişi Panama Belgeleri'nde ismi geçmesi nedeniyle Parlamento binasının önünde yaptıkları gösteriyle Başbakanın istifasını talep etmişti.

(Kaynak: Evrensel)